podmirivanje obaveza / Banke opet uvode crne liste: 'To nam služi za bolje upravljanje kreditnim rizikom'

Prelazak iz jedne banke u drugu ili podizanje kredita više neće proći bez provjere

1.6.2020.
21:18
VOYO logo

Banke su opet počele razmjenjivati podatke o klijentima i stanju njihovih kredita.
To znači da se ponovno uvode tzv. crne liste s podacima onih koji ne podmiruju svoje obveze. Riječ je o praksi s kojom su banke prekinule prije dvije godine zbog Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Razmjena podataka

Prelazak iz jedne banke u drugu ili podizanje kredita više neće proći bez provjere. Banke su počele s ponovnom razmjenom podataka i to kroz OSR ili Osnovni sustav registra.

''Razmjenjivanje podataka služi boljem upravljanju kreditnim rizikom, u prošloj smo godini bili suočeni s velikom poplavom gotovinskih namjenskih kredita i svakako bi bilo bankama lakše da su imale u toj funkciji HROK kao podršku u upravljanju kreditnim rizikom'', rekla je Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a.

Prikupljanje podataka zaustavljeno je u svibnju 2018. zbog usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka. U međuvremenu su banke provodile djelomičnu razmjenu podataka informatičkim sustavom koji daje podatke o onima koji nisu u roku ispunili dospjele obveze. Sada ponovno dijele sve što moraju.

''Ti podaci se odnose na identifikaciju klijenta, iznos njegova duga i što je najvažnije, na nepodmireni dug i broj dana koliko taj nepodmireni dug leži u određenoj instituciji'', objašnjava Drvar.

Većina građana smatra da je kontrola zaduživanja dobra.

''To mi je u redu, da oni imaju uvid da se netko ne može zaduživati više nego što smije'', smatra građanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDVIĐANJA STRUČNJAKA /

Kolika će biti cijena novca kad prođe koronakriza: Rast će kamatne stope?

Image
PREDVIĐANJA STRUČNJAKA /

Kolika će biti cijena novca kad prođe koronakriza: Rast će kamatne stope?


No, dio klijenata banaka iskoristio je mogućnost moratorija na kredite zbog krize izazvane koronavirusom. Neotplaćivanje kredita inače bi ih svrstalo na takozvanu crnu listu neplatiša, no moratorij ih štiti.

Banke će građane kojima je odobrena odgoda plaćanja kreditnih obveza klasificirati kao uredne klijente u skladu s regulatornim okvirom HNB-a i smjernicama Europske agencije za nadzor banaka, poručio je HUB.

Podaci koje razmjenjuju obuhvaćaju sve što banke smatraju kreditima - od minusa na tekućem računu, raznih gotovinskih kredita, kreditnih kartica, a gledaju i one postojeće, ali i već otplaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo