Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
jesen će biti teška

Banke ukidaju popularne koronamjere: Odzvonilo zamrzavanju dugovanja i starim dopuštenim minusima

Rok za otplatu dugovanja i visina dopuštenih prekoračenja ovisi o politici svake banke

Nataša Vidaković/ 16.9.2020. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedna od najpopularnijih koronamjera hrvatskim će građanima uskoro doći na naplatu. Banke više neće zamrzavati dugovanja, a novi dozvoljeni minusi na računima građana određivat će se prema posljednja tri mjeseca - ovisno o statusu zaposlenja, visini primanja i urednosti otplata.

''Malo ćemo se obuzdati u nekoj potrošnji, nažalost. Odreći se nekih stvari'', kaže Lidija.

''Sigurno je da će biti malo teže, nije da se ne brinem - brinem se s obzirom da je korona donijela probleme ne samo meni, svima'', dodaje Milica.

S tim problemima suočit će se i brojni građani koji su za vrijeme pandemije koronavirusa ostali bez posla ili s manjom plaćom.

''Ako je smanjenje primanja ono što muči naše građane, tada se može rješenje naći u produljenju roka otplate kredita što uzrokuje smanjenje mjesečne kreditne obveze. I, mogućnosti ipak lakše otplate koja je u skladu s novom razinom primanja'', kaže Dario Gabrić iz Erste banke.

A rok za otplatu dugovanja i visina dopuštenih prekoračenja ovisi o politici svake banke. Tako su neke najavile promjene dopuštenih prekoračenja već u listopadu. Uz mogućnost obročne otplate.

''Sukladno Općim uvjetima poslovanja, klijentima se od 7. rujna dostavljaju obavijesti o najavi ažuriranja visine dozvoljenog prekoračenja koje će se izvršiti 10. listopada 2020.'', poručuju iz OTP banke o prekoračenjima.

A neke s promjenama kreću od iduće godine.

''Početkom mjeseca studenoga 2020. godine obavijestit ćemo klijente o novim iznosima prekoračenja po tekućem računu koji će biti na raspolaganju od 1. 1. 2021.'', poručuju iz Addiko banke.

Građani su se teže odlučivali na gotovinske nenamjenske kredite, tvrde iz HNB-a. Ali, stambeni krediti nastavili su rasti - uz godišnju stopu rasta od 8%. Ponajviše zahvaljujući Vladinim stambenim subvencijama.

''Istovremeno imamo najbolje moguće kamate, odnosno najpovoljnije financiranje ikada u povijesti. I onda, oni, koji naravno rješavaju svoje stambeno pitanje i koji još mogu iskoristiti subvencije države će to itekako sada iskoristiti'', kaže Vjeko Peretić, kreditni posrednik, Pro grupa.

No, mnogi si takav luksuz ipak neće moći priuštiti, a nadolazeća jesen bit će najneizvjesnija za one kojima bi ovrhe tek trebale doći na naplatu.

Nataša Vidaković/ 16.9.2020. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba