nagrađivani hrvatski izum / Zašto su popustile box barijere? Vatrogasci kažu: 'Voda nas je preplavila, krivo su procijenili vodostaje'

Image
Foto: S. B. Babić/ K. Š. Fabac/Pixsell

Box barijere popustile su pred bujicom, inovator Pokrajčić kaže da su bile napunjene do pola, vatrogasci da ih nisu stigli napuniti zbog navale vode

20.9.2022.
11:47
S. B. Babić/ K. Š. Fabac/Pixsell
VOYO logo

Što nije valjalo s višestruko nagrađivanim box barijerama koje su na karlovačkom području popustile pred vodenom bujicom koja ih je doslovno razvalila i raznijela kao da su od kartona? Ono što je trebao biti prvi pravi test za hrvatsku inovaciju završio je kao potpuni fijasko, no jesu li box barijere neučinkovite ili ih je netko krivo postavio ili je vodena bujica naprosto bila prejaka (a voda previsoka) za ovu vrstu brana?

Prema riječima inovatora iz Samobora Franje Pokrajčića, koji je za box barijere nanizao nagrade, kaže da bi njegove brane sigurno "držale" vodu da je sve bilo drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti kod postavljanja barijere bili su loši, voda je krenula naglo, a mene su nazvali u petak oko 20 sati da će postavljati barijere. Došao sam sa svojim dečkima, vatrogasci su već pripremili barijere, a uvjeti su bili nenormalni. Padala je velika kiša, bilo je jako hladno. Vatrogasci su dosta kvalitetno sve postavili, ali problem je bio punjenja barijera. Bilo je malo vremena, pumpe su bile loše. U barijeru ide oko 1500 litara vode, a vatrogasci su punili su ih punili do 50-60%. Boxevi jednostavno nisu mogli izdržati pritisak vodenog vala, a vodostaj je bio za oko 30 centimetara veći, nego su to pretpostavili iz Hrvatskih voda", rekao je Pokrajčić.

Image
u 21 sat /

U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplave: Vodostaj probio granicu od 750 centimetara

Image
u 21 sat /

U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplave: Vodostaj probio granicu od 750 centimetara

Nastavio je da uz takvo ubrzanje i masu vode, barijere jednostavno nisu izdržale. "Da su bile do kraja popunjenje, otpor barijera bio bi kudikamo veći i izdržale bi pritisak", kaže nam. Dodaje da su barijere bile međusobno povezane gurtnama koje daju veliku čvrstoću od oko 3,5 tone. Vežu se u gornjem i donjem dijelu. "Da su barijere bile bolje i vezane, otpor bi također bio veći", kaže Pokrajčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je bio kiks'

Pitali smo jesu li se te box barijere koristile gdje drugdje, pa odgovara da su korištene u Sloveniji, sličan sustav koristio se i u Njemačkoj. U odnosnu na box barijereke korištenje na karlovačkom području, kaže da su do danas razvili još kvalitetnije i čvršće barijere s metalnim mrežama, koje se mogu jače pričvrstiti i za tlo te da se lakše prazne. Imaju i barijere s aluminijskim pločama koje su proizvodeli za Hrvatske vode i to u dužini od 1600 metara, koje su prema njegovim riječima bolje i od box barijera i od barijera s metalnim mrežama.

No vratimo se na sporne boxbarijere, Pokrajčić kaže da je taj izum nanizao nagrade. "Dobile su priznanje u Ženevi, u Nürnbergu su dobile zlatnu medalju, u Turskoj nagradu Grand Prix gdje je bilo na tisuće izlagađa", kaže i nastavlja da njihovi sistemu brana od poplava u svijetu nagrađuju kao revolucionarnu metodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je onda nešto tako revolucionarno popustilo na domaćem terenu, na karlovačkom području?

"To je bio kiks, u kojem nismo mi krivi. Nije kriva box barijera jer nije bilo ni uvjeta ni vremena da se postave kako treba. Ponavljam, spremnici nisu bili napunjeni do kraja, a barijere nisu bile dobro pričvšćene. Lako je biti general poslije bitke. Ali uvjeti su bili nepredvidivi, nenormalni, ali te barijere su i dalje idealne za zaštitu imanja, obiteljskih kuća, ali kada imate neočekivanu količinu vode i kada se box napuni do pola, pa se braniš s barijerom od 700 kilograma, umjesto s 1500 kilograma, onda je to zakon fizike", kaže naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je naš sugovornik naveo da vatrogasci u nenormalnim uvjetima nisu uspjeli dovoljno ispuniti barijere, te da ih nisu dobro ni pričvrstili, pitali smo i vatrogasce što se dogodilo. Zapovjednik Javne vatrogasne postroje Miroslav Rade potvrdio je da te brane nisu do sad korištene u stvarnim poplavama, nego samo na vježbama.

'Najavaljivali su jedan metar vode manji'

"Sustav mobilnih brana i to dvije vrste je na čuvanju i upotrebi vatrogascima u Karlovcu, a do sada nije korišten osim na vježbama. Na poplavi koja je bila u Karlovcu prvenstveno na rijeci Kupi između 17. i 18. rujna prvi puta je korišten u stvarnim uvjetima na dvije lokacije i dva različita sustava. Ideja je bila da se sustav isproba u realnim uvjetima na lokacijama gdje nije štićeno područje i gdje se neće dovesti ljude i imovinu u opasnost i prouzročiti veću štetu od one koja ionako nastaje u poplavama na poplavnom području. Vatrogasne snage su uspješno primijenile sustav i pokazali da mogu operativno odraditi zahtjevne zadatke, dok na sam uspjeh novog modela obrane od poplava nismo mogli utjecati jer koristimo i isprobavamo dobiveno, kao i zbog uvjeta terena na kojem je primijenjen te vodostaja rijeke Kupe koji je bio najavljivan od strane Hrvatskih voda. Projekcije su bile do jednog metra manje od ostvarenih. Specifikacija mobilnih brana za takve razine vodostaja nije primjenjiva", naveo je Rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Kako je izgledalo mjesto Brodarci prije dva dana pokraj Karlovca koje je poplavljeno je zbog obilnih kiša

Nastavlja da vatrogasci jednostavno nisu imali dovoljno vremena postaviti i do kraja napuniti boksove, a da je razbijanju brane kumovala i loša prognoza vodostaja koji je premašio čak metar prognoze koje su imali vatrogasci.

"Prognoza Hrvatskih voda bila je da će voda biti 710 centimetara i da je tako ostalo, barijere bi odradile super posao. No voda je narasla na 750, pa onda i to premašila da bi tijekom noći dosegla 804 centimetara. Voda nas je jednostavno preplavila, a specifikacija brane je takva da to ne može izdržati. Da smo znali da će voda biti toliko visoka, ne bi ni išli s tim branama", rekao nam je zapovjednik Rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, hoće li vatrogasci opet koristili ove bokseve, unatoč ovom fijasku, spremno i bez zadrške odgovara: "Hoćemo! Sigurno ćemo ih koristiti. Postoje dijelovi grada koji se njima mogu braniti, kada voda nije viša od pola metra. I sigurno će brane biti učinkovite, ali kada je boda viša od jednog metra, onda one ne koriste. Ovakvi slični sustavi obrane od vode postoje svugdje u svijetu", kaže nam karlovački zapovjednik.

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Ovako je izgledalo postavljanje sustava obrane od poplava 17. rujna u mjestu Koritinja

'Voda nas je preplavila'

Potvrđuje da su vatrogasci samo do pola ili malo više od toga napunili barijere i objašnjava, uvjeti su bili nemogući, vatrogasci su se morali maknuti. "Nije bilo vremena, voda je prodirala, preplavilo nas je", kaže nam Rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je, kako su Hrvatske vode dale krive prognoze za visinu vode jer prema riječima zapovjednika ne bi ni postavljali brane jer bi znali da su one neučinkovite za takvu visinu vode. Pitali smo Hrvatske vode, kad dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

Inače, inovator Pokrajčić rekao je da je Ravnateljstvo za robne zalihe još 2018. godine naručilo četiri kilometara box barijera i to preko javnog natječaja. Cijena im je oko 1450 kuna po metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na međunarodnom natječaju mi smo bili daleko jeftiniji, procijenjena vrijednost natječaja bila je 7,5 milijuna kuna, a mi smo dali ponudu od 4 milijuna. Sustav je testiran na Brodarskom institutu, a ovo je bio prvi put da su boxevi korišteni u pravim poplavama", rekao je Pokrajčić.

Inače, kaže da u tvrtki Jeltom, koja proizvodi i prozivane box barijere, imaju široku lepezu proizvoda - od šatora za potrebe civilne zaštite, spremnike za vodu i naftu, proizveli su i solarni bicikl, kao i šator za hlađenje koji u sat vremena spusti temperaturu s 30 na -1 stupanj Celzijusov, nove plastenike otporne i na tuču, a koji se opiru i vjetru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo i ventilacijske cijevi za ubacivanje zraka kod pribijanja tunela, svi naši tuneli probijeni su s našim cijevima. Proizvodimo i razne barijere za more, primjerice protiv zagađenja naftom, kao i razbijač valova", rekao je ovaj hrvatski inovator.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo