članstvo u masonima / Bauk pozvao Jelenića da podnese ostavku: 'Na kraju ispada da će biti zapamćen po ložama'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Jednoj iz koje nije otišao kada su ga tamo smjestili, i druge u koju je ušao, a da je to zatajio', poručio je Bauk

19.2.2020.
14:03
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je da će Jelenić s mjesta glavnog državnog odvjetnika "umjesto da ode zbog nečinjenja, otići zbog članstva u masonskoj loži“. 

"Na kraju ispada da će Jelenić biti zapamćen po ložama. Jednoj iz koje nije otišao kada su ga tamo smjestili, i druge u koju je ušao, a da je to zatajio", poručio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u SDP-u, a pogotovo naš predsjednik, upozoravali smo da u DORH-u nisu radili svoj posao jer se naša zemlja guši u korupciji, ona je postala najveći problem. Da nije radio svoj posao, potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa po pitanju, primjerice, grupe Borg, a nije pokazao ni potrebno zalaganje oko slučajeva većine ministara koji su morali otići iz Vlade zbog korupcije", rekao je Bauk.

Smatra da je glavni državni odvjetnik neovisna institucija u koju građani i druge institucije trebaju imati povjerenja čak i puno više nego u političke institucije, a samim time što je zatajio članstvo u masonskoj loži, povjerenje je apsolutno narušeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državnom odvjetniku treba omogućiti da bude slobodan

"Ovo je toliko očito i jasno da on mora otići", kaže Bauk i dodaje da je pitanje bi li bio izabran i bi li se Vlada usudila predložiti glavnog državnog odvjetnika iz članstva tajne organizacije.

"Državnom odvjetniku treba omogućiti da bude slobodan državni odvjetnik, kao što je sam sebi omogućio da bude slobodni zidar", poručio je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je Jelenića da podnese ostavku, a ako to sam ne napravi, pozvao je Vladu da predloži Saboru njegovo razrješenje. Očekuje da u petak ne bude prihvaćeno Izvješće o radu DORH-a za 2018. "SDP će podržati Izvješće za 2017. godinu jer se radi o izvješću kada je glavni državni odvjetnik bio Dinko Cvitan", najavio je Bauk.

Bernardić: ''Morao ga je potjerati zbog dugogodišnjeg nečinjenja''

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u srijedu da je premijer Andrej Plenković glavnoga državnog odvjetnika Dražena Jelenića morao potjerati zbog dugogodišnjeg nečinjenja, toleriranja kriminala i sukoba interesa, a ne samo zato što je mason.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je bitno napomenuti kako smo mi u SDP-u upozoravali na to da DORH i Jelenić nisu radili svoj posao bez obzira na činjenicu što se zemlja guši u korupciji i što je korupcija postala najveći problem ovog društva", napisao je Bernardić na Facebook profilu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Jelenić nije radio svoj posao, prema Bernardićevu mišljenju, potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa glede ministara koji su morali otići zbog ozbiljnih sumnji u korupciju, a nije procesuirao ni aktere grupe Borg bez obzira na to što je Plenković priznao da su pogriješili.

"Plenković, koji je imenovao Jelenića, morao ga je potjerati zbog dugogodišnjeg nečinjenja, toleriranja kriminala i sukoba interesa, a ne samo zato što je mason", poručio je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u srijedu da će dosadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić biti smijenjen ako sam ne da ostavku, ocijenivši da je Jelenićevo članstvo u masonskoj udruzi neprihvatljivo s obzirom na funkciju koju obnaša.

Beljak: ''Jelenića treba razriješiti''

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak u srijedu je poručio da glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića treba razriješiti jer je nedopustivo da je osoba na takvom položaju član masonske lože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada treba dati prijedlog Saboru, glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor, i treba ga razriješiti. Mislim da je ovo nedopustivo", poručio je Beljak. 

Istaknuvši da neće ulaziti u to o kakvoj se organizaciji radi, Beljak je ustvrdio kako sama činjenica da su masoni polutajna ili tajna organizacija koja odgovara nekome drugome, a ne Hrvatskom saboru, hrvatskoj politici i hrvatskim političkim strankama, govori da taj čovjek tu dužnost ne može obavljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to da se u sigurnosnim provjerama nije otkrilo da je Jelenić član masonske lože Beljak je ocijenio kako oni "očito ne rade svoj posao ili ga ne mogu raditi". "Ako su masoni tajna organizacija, onda su ovi tajniji i od tajnih službi, a to je katastrofa za državu", kaže Beljak. 

Predsjednik HSS-a ne očekuje da Jelenić prije razrješenja podnese ostavku ali, kaže, to ne ovisi o njemu nego o Hrvatskom saboru. Najavio je da će saborski zastupnici HSS-a glasati za Jelenićevu smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo