Traju pregovori / Beljak bi ipak mogao skupo platiti tvit o Udbi: Umjesto šest, SDP HSS-u nudi tri mandata?

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Još jedno mjesto HSS bi eventualno mogao dobiti 'na mišiće'

22.1.2020.
20:52
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Izjavu da "Udba očito nije ubila dovoljno emigranata", a zbog koje sada trpi napade i iz vlastitih redova, šef HSS-a Krešo Beljak na svom je Twitteru objavio u dosta nezgodno vrijeme.

Naime, ovih se dana vode pregovori o "reviziji" sporazuma koji je predsjednik SDP-a Davor Bernardić još sredinom 2017. potpisao s Krešom Beljakom o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom sporazumu, koji je imao ulogu spriječiti da HSS ode u krilo HDZ-a, SDP je Beljakovoj stranci davao čak 15 mjesta na zajedničkim listama, od čega se šest u isto toliko izbornih jedinica smatra ulaznicama za Sabor.

To znači da je Bernardić bio još darežljiviji od bivšega šefa SDP-a Zorana Milanovića koji je Beljaku svojedobno za sudjelovanje u koaliciji ''Hrvatska raste'' dao pet saborskih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, od 2017. do danas mnogo se toga promijenilo, a nove okolnosti, kažu na Iblerovu trgu, traže i novi sporazum. Pri tome sporni tvit koji je Beljaku donio i probleme u njegovoj vlastitoj stranci sigurno neće ići u prilog.

"A što da kažem? Ispričao se, moramo to nekako pokušati popeglati jer bi raskidanje strateškog partnerstva s HSS-om u ovom trenutku značilo da ćemo tu stranku opet vratiti u krilo HDZ-a. To tek nije pametno. Da, izjava mu je katastrofalna, da nanijela nam je svima štete, ali ne ostaje nam ništa drugo nego da je nekako pokušamo popeglati", kaže jedan izvor iz vrha SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iako razgovori još traju, informacije kojima raspolaže Večernji list kažu kako će Beljaku biti ponuđen novi sporazum prema kojem će HSS za zajednički izlazak sa SDP-om moći računati na tri sigurna saborska mjesta, što je dvostruko manje od sporazuma iz 2017. godine.

Uz ta tri sigurna Beljaku bi se, kažu izvori, još eventualno moglo ponuditi i neko prvo neulazno mjesto s prošlih parlamentarnih izbora, što bi mu povećalo šanse da "na mišiće" HSS dođe do još jednog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo