ODREĐENI CILJEVI / Bernardić: 'Od Milanovića očekujem da vrati povjerenje u institucije države i funkciju predsjednika'

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

'Očekujem da bude korektiv svega lošega što se događa u hrvatskom društvu'

29.9.2019.
17:27
Damir Špehar/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić od predsjedničkog kandidata svoje stranke Zorana Milanovića očekuje da tijekom kampanje bude korektiv svega lošega što se događa u hrvatskom društvu - od korupcije, nepoštovanja državnih institucija, iseljavanja pa do siromaštva i malih plaća.

"Sve su to problemi koje muče hrvatske građane. Zato je ključni zadatak SDP-a, ali i Milanovića vratitipovjerenje u institucije države i u funkciju predsjednika koja je toliko kompromitirana mandatom aktualne predsjednice", izjavio je Bernardić novinarima na obilježavanju Dana Općine Sračinec u Varaždinskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je izbjegao odgovoriti koliko je novca prikupljeno za kampanju i poručio kako se on kao predsjednik stranke time ne bavi te da je to pitanje za izborni stožer i poslovnog direktora stranke.

Zahvalio je IDS-u na potpori te dodao da mu je od toga važnija potpora Istrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem svakoj stranci koja je podržala našega predsjedničkog kandidata. Ovaj utorak imam najave da će to učiniti i Stranka umirovljenika", rekao je predsjednik SDP-a uz posebno pojašnjenje kako se ne radi o Hrvatskoj stranci umirovljenika.

Činjenica da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još nije službeno objavila kandidaturu, prema Bernardićevu mišljenju, znači korištenje funkcije predsjednika Republike za osobnu promociju. "Korištenje novca građana za osobnu kampanju bez objave kandidature je potpuno neprihvatljivo", kazao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traženje imovinske kartice Dubravke Šuice posve je legitimno

Predsjednik SDP-a osvrnuo se i na imovinu HDZ-ove kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu zapitavši se kako je moguće da je jedna profesorica u dubrovačkoj Gimnaziji stekla imovinu čija vrijednost, prema spekulacijama, doseže pet milijuna eura. Mišljenja je i kako je traženje Šuičine imovinske kartice potpuno legitimno pitanje.

"Svako tko voli Hrvatsku i kome je stalo do ugleda Hrvatske u svijetu odmah bi objavio svoju imovinsku karticu. Tako se voli Hrvatska", ustvrdio je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da Milanović ima čistu situaciju oko toga s kime je sve poslovao kao privatnipoduzetnik.

"Mislim da je tu stvar prilično jasna. Milanović je rekao da u tvrtkama s kojima je radio nema tvrtki koje posluju s državom. Moramo biti svjesni da na tržištu vrijede neki drugi zakoni. Ako tvrtke definiraju nekakav ugovorni odnos s klauzulom tajnosti, to se mora poštovati", izjavio je Bernardić. Dodao je ipak kako smatra da oko toga ne bi trebalo biti tajnosti te da će, prema njegovim saznanjima, Milanović uskoro objaviti popis s kojim je tvrtkama poslovao, odnosno popis onih tvrtki koje su mu dale dopuštenje za objavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za poziv HVIDR-e državnim institucijama da istraže djelovanje čelnika SDSS-a Milorada Pupovca kojeg udruga naziva deklariranim mrziteljem Hrvatske rekao je kako više ne namjerava komentirati "bračne razmirice" unutar koalicije.

"Oni neka se bave samim sobom. Nažalost, ono čime se ne bave jesu problemi građana", ustvrdio je Bernardić i dodao kako su u SDP-u koncentrirani na rješenja u interesu građana Hrvatske, a ne na svađe s nacionalističkim predznakom koje gotovo uvijek odgovaraju desnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se stvara klima relativizacije fašizma

Osvrnuo se i na tvrdnje predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je na sastanku s UN-ovim dužnosnikom rekao kako se u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima rekavši da se s njegovom izjavom ne slaže, ali da se u Hrvatskoj stvara klima relativizacije fašizma.

"Nema negiranja pojave fašističkih zločina, ali ima pokušaja relativizacije" odgovorio je Bernardić uz apel da se u javnom prostoru, posebice u regiji, spuste tenzije o tom osjetljivom pitanju. Poručio je Komšiću da se fokusira na probleme građana u BiH koji su, prema Bernardićevu mišljenju, u sličnoj poziciji kao građani Hrvatske ili Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Masovno se iseljavaju, teško žive, tamo su još niže plaće i mirovine nego u Hrvatskoj i to su glavni problemi", rekao je predsjednik SDP-a Bernardić.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo