SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / Beroš: ‘Imamo porast broja zaraženih, vrijeme je za ponavljanje discipline s početka epidemije’

Iako se očekivalo da će Plenković u uvodnom govoru otkriti novi ustroj Vlade, on to nije učinio

16.7.2020.
9:05
VOYO logo

Održana je predzadnja sjednica Vlade u ovom sastavu, a iako se očekivalo da će Andrej Plenković konačno obznaniti strukturu nove Vlade za sastavljanje koje kasnije danas očekuje mandat od predsjednika Republike Zorana Milanovića, on to nije učinio. Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade je samo ponovio da će sredinom idućeg tjedna biti konstituirajuća sjednica Sabora, a zadnja sjednica ove Vlade bit će održana u utorak, kad će objaviti i zadnje odluke Vlade na kraju mandata.

Image
ZAVRŠIO SASTANAK U RESTORANU /

Kako će izgledati nova Vlada? Plenković: 'Sve već znam, ali to ću reći u sljedećim danima'

Image
ZAVRŠIO SASTANAK U RESTORANU /

Kako će izgledati nova Vlada? Plenković: 'Sve već znam, ali to ću reći u sljedećim danima'

"Danas je dan kada će biti objavljeni rezultati izbora i nakon što Državno izborno povjerenstvo (DIP) to objavi, ja ću predsjedniku Milanoviću donijeti potpise većine kako bi dobili mandat", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, da mu je poznat izgled i sastav nove Vlade, koja bi trebala biti manja, te da će o svemu javnost danas detaljnije izvijestiti, Plenković je najavio nakon jučerašnjeg sastanka u jednom zagrebačkom restoranu gdje je okupio 76 saborskih zastupnika i zastupnica koji mu daju potporu da bude novi mandatar. No, o arhitekturi nove Vlade trebao bi se napokon izjasniti nakon dobivanja mandata na Pantovčaku.

Plenković kasnije ide na Pantovčak pa putuje u Bruxelles

U uvodu se Plenković osvrnuo na ulazak Hrvatske u takozvanu čekaonicu za euro istaknuvši da je riječ o velikom uspjehu te je podsjetio da danas putuje u Bruxelles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na nama je da ostvarimo naš strateški cilj ulaska u eurozonu", kazao je Plenković i najavio da će se popodne u Bruxellesu sastati s predsjednicima Europske komisije i Europskog vijeća uoči sutrašnjeg summita.

Podsjetio je i na sastanak s kolegama iz Slovenije vezano uz mjere oko borbe protiv koronavirusa, a sve u cilju što bolje turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa

Što se tiče dnevnoga reda današnje sjednice Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus i aktivnostima Stožera civilne zaštite: "U Hrvatskoj su trenutno 1204 aktivna slučaja koronvirusa, 132 osobe su na bolničkom liječenju, a petoro pacijenata je na respiratoru. U ovom valu epidemije preminulo je 12 osobe, većina ih je imala teške komorbiditete. Postotak pozitivnih osoba na virus u odnosu na broj testiranih iznosi 4,05 posto, a prosječna dob je 47 godina''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklom tjednu nije bilo novih žarišta, još uvijek su aktivna žarišta s vjenčanja i drugih velikih okupljanja na više mjesta u zemlji. U Umagu je pozitivno više zaposlenika i korisnika doma za stare i nemoćne. Epidemiolozi provode testiranja, a više je osoba u samoizolaciji. Možemo reći da smo svjedočili izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, no u zadnjih dvadesetak dana situacija se pogoršala i bilježimo porast broja zaraženih, stoga svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerno epidemiološkoj situaciji. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Hrvatska je pokazala zrelost i sposobnost izuzetne samodiscipline na samom početku epidemije. Vrijeme je za ponavljanje takvog obrasca ponašanja'', poručio je Beroš.

Zbog pojačanih potreba dosad su organizirane Covid ambulante u sklopu primarne zdravstvene zaštite u 10 županija na 23 lokacije. Također, Ministarstvo zdravstva dostavilo je uputu svim bolnicama koje imaju ugovorenu djelatnost ginekologije i opstetricije o zbrinjavanju trudnica, rodilja i babinjača tijekom trudnoće i porođaja u skladu s preporukama stručnjaka. Odlukom o privremenom rasporedu liječnika specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine iz šibenske je bolnice raspodijeljen u Opću bolnicu Zadar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Nije namjera uvesti sankcije, nego normalno funkcionirati

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je Stožer civilne zaštite pojačao nadzor u posljednje vrijeme te je također apelira na odgovorno ponašanje: ''Građani i organizatori u velikoj većini se drže propisanih mjera, negdje oko 96,8 posto. Nije namjera uvesti sankcije, nego normalno funkcionirati''.

U proteklom su tjednu na razini države lokalni stožeri u suradnji s policijom i Državnim inspektoratom proveli ukupno 9757 nadzora te je utvrđeno 317 nepravilnosti, što čini 3,2 posto, izvijestio je i dodao da su se u nadzor uključili inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju pridržavaju li se prijevoznici i putnici epidemioloških mjera u javnom gradskom, međugradskom i pomorskom prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da je cilj da u Hrvatskoj sigurno borave domaći i strani turisti, a trenutno je u Hrvatskoj 492.000 turista, od čega je 85 posto stranih. Božinović je podsjetio i da je Nacionalni stožer civilne zaštite u prethodnih tjedan dana donio više odluka ili selektivnih mjera, poput one da u luke mogu uplovljavati brodovi do 200 putnika te je proširena odluka o nošenju maski, a produžen je i rok primjene odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza do 31. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produžena obustava ovrha

S obzirom na situaciju s koronavirusom produžuje se rok trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020., a to znači da se nastavlja zastoj provedbe ovrha na novčanim sredstvima i provedbe svih ovršnih postupaka do navedenog datuma, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Što se tiče brojki, Fina je 18. travnja zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba i tako se zastalo s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje, a ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosi 23,9 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U blokadi je i dalje ostalo 8.015 ovršenika fizičkih osoba, budući da su u njihovim očevidnicima evidentirane ili tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, ili tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, ili tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ili mjera osiguranja iz kaznenog postupka ili se radi o provedbi ovrhe po računu specifične namjene, pojašnjava se u odluci Vlade.

Do stupanja na snagu Zakona o interventnim mjerama utvrđeno je 105.184 aktivnih sudskih i javnobilježničkih ovršnih postupaka, uključujući i ovrhe na nekretninama, pokretninama i novčanim sredstvima građana i gospodarskih subjekata, navodi se između ostalog u odluci Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

APIS-u ugovor za izradu digitalne platforme za praćenje koronavirusa

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Odluku o izradi digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti. U nadležna tijela za njezinu izradu i uporabu uključila je Ministarstvo zdravstva, a platformu će izraditi APIS s kojim će ugovor potpisati ministar zdravstva koji je, prema odluci, zadužen i za imenovanje koordinatora provedbe izrade platforme.

Sredstva za provedbu odluke, odnosno za prvu fazu izrade digitalne platforme u iznosu od 625.000 kuna s uključenim PDV-om, osigurat će se preraspodjelom sredstava u državnom proračunu na pozicijama Ministarstvo zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo