sve više revolta / Beroš oštro osudio napade na liječnike: 'Umjesto pljeska, doživljavaju zastrašivanje. Sloboda mišljenja nosi i odgovornost!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva, Vili Beroš, osudio je u srijedu na Twitteru napad antivaksera na liječnicu u Bjelovaru

15.12.2021.
10:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Epilog prosvjeda antivaksera u Bjelovaru koji je održan 9. prosinca u kojem je verbalno napadnuta liječnica tamošnjeg Županijskog zavoda za javno zdravstvo, je dovršeno kriminalističko istraživanje koje je provela policija.

Međutim, utvrđeno je da nema elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelovarska policija je nakon provedene istrage podnijela prekršajne prijave protiv tri osobe zbod narušavanja javnog reda i mira, a tek u slučaju jednog komentara na društvenim mrežama policija je utvrdila da se radi o kaznenom djelu prijetnje.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, osudio je u srijedu na Twitteru napad antivaksera na liječnicu u Bjelovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto pljeska i riječi zahvale, djelatnici koji su na prvoj crti obrane od COVID-19 doživljavaju zastrašivanje. Verbalni napad na liječnicu u Bjelovaru i djelatnicu ZJZ-a je neljudski čin koji treba najoštrije osuditi. Sloboda mišljenja nosi i odgovornost!", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora gostovao je u utorak u RTL-u Danas gdje je, između ostalog ustvrdio kako napade treba osuditi, a nevjerojatno mu je da se napada liječnike u vrijeme pandemije kada su učinili ogromne napore i žrtvovali se na načine na koji nismo do sada doživjeli. 

Image
PREDSJEDNIK SABORA /

Jandroković u RTL-u Danas: 'Nevjerojatno je da se napada liječnike i to u vrijeme pandemije kada su toliko žrtvovali'

Image
PREDSJEDNIK SABORA /

Jandroković u RTL-u Danas: 'Nevjerojatno je da se napada liječnike i to u vrijeme pandemije kada su toliko žrtvovali'

'Sotono jedna ženska'

Podsjetimo, "nadam se da nemaš djecu! Sotono jedna ženska. Sram te bilo. Majku ti *****. Đubre jedno. Uuuu!! Da ti Hrvatska vidi facu. Majku ti *****. Đubre!", vikali su prosvjednici bjelovarskoj liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su nasrnuli i na drugu djelatnicu Zavoda za javno zdravstvo i istrgnuli joj vreću u koju je spremala plišane igračke i zapaljene lampaše.

"Vjerujte mi, nije ugodno, nije ugodno doći. Mislim, posao se radit mora. Nije ugodno ni hodati po gradu, ni dolaziti na posao, ni odlaziti s posla", rekao je Vedran Trupac, v.d. ravnatelja ZJZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito napadnutoj liječnici. "Potresena je s time i jednostavno ne može vjerovati nakon skoro dvije godine opsežnog posla odnosno cijepljenja, testiranja, kontaktiranja oboljelih da se nešto tako može dogoditi", kazao je v.d. ravnatelj.

Hrvatska liječnička komora o nasilju i prijetnjama liječnicima

Hrvatska liječnička komora (HLK) nakon prosvjeda u Bjelovaru je tražila postupanje MUP-a i DORH-a zbog prijetnji i poticanja nasilja prema liječnicima od strane nasilnih prosvjednika "antivaksera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povod je bio prosvjed u Bjelovaru, ali su upozorili i na plakate u kojima se liječnicima prijeti i vrijeđa ih se, a koji su ovih dana osvanuli na više bolnica diljem Hrvatske.

"Hrvatska liječnička komora prošli tjedan zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju MUP-a spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici. Naime, ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 9. prosinca održan je antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz videa se jasno vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a, te kako joj prijete, unose joj se u lice te pozivaju na nasilje. S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji spram liječnika bilo i ranije, Hrvatska liječnička komora zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o tome kako su okvalificirali ovo protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu.

Također, HLK ima saznanja da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati koji sadrže prijetnje liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će "odgovarati" zbog provođenja cijepljenja protiv COVID-19. Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegla daljnja radikalizacija te moguće nasilje spram zdravstvenih radnika", napisali su tada u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija: nisu utvrđeni elementi bilo kojeg kaznenog djela za koje se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske proveli su kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje koje se održalo 9. prosinca ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo bjelovarsko-bilogorske županije te na kojem je sudjelovalo oko 30-tak građana. Po dovršetku su krim istraživanja su u utorak objavili priopćenje:

"Kriminalističkom istraživanjem utvrđeno je kako je 42-godišnjakinja kao fizička osoba u svojstvu organizatora organizirala javno okupljanje, bez da je to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavila nadležnoj Policijskoj upravi i bez da je poduzela mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima. Također je utvrđeno da su na javnom prosvjedu navedena 42-godišnjakinja i 33-godišnjakinja narušavale javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način, dok je 57-godišnjak narušavao javni red i mir vikom i galamom.

Iz navedenog razloga protiv 42-godišnjakinje policija će podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom odjelu Općinskog suda u Bjelovaru zbog počinjenog prekršaja Zakona o javnom okupljanju i članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Optužni prijedozi nadležnom Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Bjelovaru slijede i protiv 33-godišnjakinje zbog počinjenog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te 57-godišnjaka zbog počinjenog prekršaja iz članka 13. istoga Zakona.

Tijekom kriminalističkog istraživanja također je utvrđeno kako je objavom komentara u vezi prosvjeda na internetskom portalu na štetu 56-godišnje liječnice počinjeno kazneno djelo prijetnje, a za koje se kazneni progon pokreće povodom prijedloga oštećene osobe.

Kriminalističkom istraživanjem nisu utvrđeni elementi bilo kojeg kaznenog djela za koje se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo