što će se poduzeti / Bez posla ostaje 80 zaposlenih u KBC-u Osijek: roditelji očajni jer u bolnici ostaje samo jedan terapeut

Image
Foto: sib.hr

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dr. Vlatko Kopić otkrio je kako u utorak ide ministru zdravstva kako bih ga upoznao s ovim problemom

7.7.2017.
11:20
sib.hr
VOYO logo

Osamdesetak djelatnika Kliničkog bolničkog centra Osijek ovih će dana ostati bez posla jer je iz Ministarstva zdravstva stigao naputak da se svi ugovori na određeno ne produžuju. To se ponajprije odnosi na čistačice, administrativno i ostalo pomoćno osoblje, ali bi bez posla bi prema najavi  trebala ostati i radna terapeutkinja koja je radila uz još samo jednog, stalno zaposlenog, radnog terapeuta, piše Glas Slavonije.

O tome koliko radni terapeuti u KBC-u Osijek imaju posla, nabolje govori podatak da svaki mali pacijent uspije dobiti terapiju tek svaki drugi tjedan. A informacija o prekidu ugovora s jednim od samo dva radna terapeuta šokirala je roditelje, koji sada ne znaju kako će nastaviti nužnu terpiju sa svojom djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj sin ima sedam godina i zbog autizma već je tri godine na terapijama kod radne terapeutkinje. Sada smo doznali kako joj je najavljeno da joj je petak (7. srpnja) posljedni radni dan, jer joj neće biti produžen ugovor. Inače, na terapije dolaze djeca s različitim potrebama i teškoćama, od cerebralne paralize do autizma. Riječ je o iznimnoj stručnjakinji u tom području, koja ima sjajan odnos s djecom i roditeljima. U potpunom smo šoku", ispričala je jedna majka Senka Dornjak, naglasivši kako zbog ovakve odluke djeca će možda moći dobiti terapiju samo jednom mjesečno.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dr. Vlatko Kopić otkrio je kako u utorak ide ministru zdravstva kako bih ga upoznao s ovim problemom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je Ministarstva smanjiti broj nemedicinskog osoblja i mi smo ga u 14 mjeseci smanjili za dva posto, odnosno s 27 na 25 posto. No, problem su nam radnici na dugotrajnom bolovanju, koji su zapravo zaposlenici bolnice i time opterećuju sustav, a zbog njih ne možemo zaposliti stvarno potreban kadar", otkrio je Kopić, ispričavši kako imaju jednu osobu koja je na specijalizaciji od 1995. godine, no zbog dugotrajnog bolovanja još se vodi kao specijalizant.

"Nisu mi jasne prethodne uprave, koje su dopuštale takve stvari. Pokrenuli smo preispitivanje tog bolovanja i ako je osoba nesposobna za rad, treba ići u invalidsku mirovinu te osloboditi radno mjesto. Također, imamo i čistačice koje su pet ili šest godina na bolovanju i za sve smo njih pokrenili postupak preispitivanja", otkrio je zamjenik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo