RTL u novoj zgradi gruntovnice / Bila je vojni objekt, nekoć i jašionica, a građanima danas ne ulijeva nadu: 'Izgubit će spise'

Sedam kilometara spisa nalazi se na ovim policama. Riječ je o arhivi od 1834. godine pa do danas

6.7.2022.
7:30
VOYO logo

U vojnoj zgradi iz vremena austro-ugarske nekad je bila jašionica, a sada je tamo zagrebačka gruntovnica. Vrijednost projekta je 95 milijuna kuna, financiran je zajmom Svjetske banke, a plan je da u okruženju, na Trgu pravde, presele i sve ostale pravosudne institucije.

Nakon godina seljenja zagrebačka gruntovnica dobila je novu, trajnu adresu. Građani se boje da će im opet izgubiti zemljišne knjige jer, tvrde, to su učinili prošli put kad su se selili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, ministar pravosuđa, Ivan Malenica uvjerava da će ovo biti korak prema boljoj dostupnosti građanima.

"Tu je i najveći broj predmeta, koji se zaprime i koji se rješava, tako da će zasigurno ovo doprinijeti kvalitetnijim uslugama za građane u gradu Zagrebu i kvalitetnijim uvjetima rada za službenike", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
digitalizacija /

Velike promjene u gruntovnicama: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika

Image
digitalizacija /

Velike promjene u gruntovnicama: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika

Za 183 službenika, među kojima je 12 sudaca ovdje su se smjestile sudnice, uredi i šalteri za građane. Arhitektima je vojnu zgradu iz 1904. kojoj je sačuvan izvorni vanjski izgled, bio pravi izazov prilagoditi novim potrebama.

Davor Bušnja, glavni projektant kaže: "Upravo što svi uredi, sve sudnice, zahtijevaju prirodno osvjetljenje. I upravo stoga smo primjenili ovaj koncept velikih lamela, koje su ubačene u zgradu, na način da se lateralno, sa strane osvijetle".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je u zemljišnoknjižnom odjelu riješeno 70 tisuća predmeta, postupci traju do 14 dana. Gubljenja spisa ne bi smjelo biti, u podrumskom prostoru čuva se arhiva.

Sedam kilometara spisa nalazi se na ovim policama. Riječ je o arhivi od 1834. godine pa do danas. Nakon zgrade zemljišnoknjižnog odjela, cilj je na ovu lokaciju, takozvani Trg pravde, preseliti pravosudne institucije, kako bi građani mogli sve brže obaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo