Riot Days / Bili smo na koncertu Pussy Riota: Nastup kakav nikad nisu održali, niti će ga održati ikad poslije

U Zagreb su došli upozoriti na režim Vladimira Putina i na ostale probleme

3.12.2018.
22:24
VOYO logo

U ovim trenucima u Zagrebu traje predstava, performans, mjuzikl, punk rock koncert ili kako već nazvati ono što izvode kontroverzne Ruskinje okupljene u kolektiv Pussy Riot. Prekinule su finale nogometnog prvenstva u kojem su igrale Hrvatska i Francuska, u moskovskoj katedrali su molile Majku Božju da Rusiju riješi Putina, bile su u zatvoru, dobivale batina, a jedan im je član nedavno otrovan.

Poseban nastup kakav nikad prije nisu održali niti će ga održati ikad poslije. Tako je producent šoua Riot Days opisao večerašnji nastup Pussy Riota na Human Rights Festivalu jer jedino večeras nastupa šestorka umjesto četvorke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je kombinacija pjesama Pussy Riot koje su prekrojene na electropunk način. Osobna priča Maše Alyokhine koja počinje na Crvenom trgu, a završava njezinim puštanjem iz zatvora“, kazao je producent show-a Riot Days, Alexander Sasha Cheparukhin

Već po gužvi na ulazu i jako strogom osiguranju, bilo je jasno kako večeras nastupa netko jako provokativan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bile su i hapšene, zatvarane, pa to izaziva dodatan interes, a i zanima me doživjeti nešto novo, možda neku snažnu energiju performansku“, rekla je Nataša iz Zagreba.

Damir je kazao kako je njihov ulet na utakmicu s Francuskom bio zanimljiv. Smatra da tu ima i provokacije, ali ga više zanima glazbeni dio i nada se da će na Human Rights Festivalu nešto i svirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki su znali za do tada lokalnu radikalnu feminističku grupu sve do 2012. godine. Tada su performansom u moskovskoj katedrali razbjesnile pravoslavne vjernike i Vladimira Putina kojega su kritizirale. Tri uhvaćene članice dobile su po dvije godine zatvora. Ali još važnije od toga, dobile su pažnju medija iz čitavog svijeta koji je kritičnije počeo gledati na slobode u Rusiji. Maria Alyokhina, jedna od zatvorenih, govori kako je danas u njenoj zemlji još i gore.

„Protiv vas mogu pokrenuti kazneni progon zbog posta na Facebooku, zbog smiješnog mema o ruskim vlastima može vas uhvatiti ruska tajna služba i mogu vas mučiti“, kazala je Maria Alyokhina, članica grupe Pussy Riot. .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pussy Riot su već imali bliski susret s Hrvatima. Naime, 5. srpnja dvije članice i jedan član odjeveni u policajce upali su na moskovski stadion na kojem je Hrvatska igrala finale Svjetskog nogometnog prvenstva s Francuskom. Tada je Dejan Lovren odgurnuo Pyotra Verzilova. Ruska policija uhitila je svo troje izgrednika koji su dobili po 15 dana zatvora. Nedugo potom zdravstveno stanje Pyotra Verzilova naglo se pogoršalo.

„Nije mogao hodati ravno. Nije mogao govoriti i bio je dezorijentiran. U jednom trenutku sam odlučila da je vrijeme da hitno zovem liječnike“, rekla je članica grupe, Veronica Nikulshina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je otrovan, to su zaključili liječnici, a radikalni ruski aktivisti govore kako svijet mora znati kakav je Putin zapravo.

„Možeš raditi mnogo hrabrih stvari i ništa se neće dogoditi. Ali onda netko učini nešto što se ne čini prehrabrim, a odjednom završi u zatvoru, otruju ga ili čak ubiju. Rusija je nepredvidiva. To je jako različito od Sovjetskog saveza gdje smo točno znali što smiješ, a što ne smiješ“, izjavio je producent showa Riot Days, Alexaner Sasha Cheparukhin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju kako onih koji ugrožavaju ljudska prava na svijetu ima sve više. Svoju je porciju kritika tako dobio i Donald Trump. Pussy Riot, nema sumnje, jašu na valu popularnosti koje su stekle ekscesima.

A što kad se makne aktivizam? Ostaje li ispod njega bilo što umjetnički vrijedno? Ili je sam aktivizam na njihov hrabri i drski način umjetnost? Odgovore na ta pitanja neka daju oni koji su povijesni zagrebački nastup izdržali do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo