VINO KOJE SE NE FILTRIRA / Biodinamičko vino zdravo za ljude i okoliš, u Hrvatskoj ih je sve više: 'Vino je hrana s najdužom poviješću naše civilizacije'

Poput ekološke poljoprivrede, biodinamika koristi samo prirodna sredstva, ali k tome detaljno prati i mjesečeve mijene

31.12.2021.
7:53
VOYO logo

Znate li što je biodinamičko vino? Nastaje spajanjem proizvodnje sa zaštitom okoliša, a postaje i sve češći odgovor na klimatske promjene. Ne samo u svijetu, već i u Hrvatskoj. RTL-ov reporter Ivan Dobran bio je u jednoj od vodećih istarskih biodinamičkih vinarija.

Podno Motovuna nalazi se jedno od najvećih hrvatskih biodinamičkih imanja iz čijeg podruma na godinu iziđe oko 60 tisuća boca biodinamičkog vina. Više nego proizvodni proces, kaže vlasnik Mladen Rožanić, to je filozofija života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Spoznaja i sigurnost onoga što unosimo u naš vlastiti organizam, ja mislim da je to užasno vrijedno. Za mene je vino hrana, nije alkoholni napitak, hrana s najdužom poviješću naše civilizacije i najstarijim zapisima“, kazao je Mladen Rožanić, , biodinamički vinar.

Poput ekološke poljoprivrede, biodinamika koristi samo prirodna sredstva, ali k tome detaljno prati i mjesečeve mijene. Vino se ne filtrira već odležava najmanje sedam godina.

„Nažalost danas možemo reći da je još uvijek 99% svjetskog vinarenja industrijsko vinarenje. Ono radi sa svojim tehnologijama, ono ima podršku u kemijskoj industriji i na žalost to je jedan začarani krug koga mi ne vidimo kao budućnost poljoprivrede“, rekao nam je Mladen.

Od 50-ak biodinamičkih imanja u Hrvatskoj, njih 20 nalazi se u Istri. Kako bi privukli više poljoprivrednika, redovito održavaju besplatne radionice. Prelazak na biodinamiku traje 2 do 3 godine.

Image
suhomesnati proizvodi /

Uprava osječke tržnice o trihineli: 'Opomenuli smo prodavatelje za nedopuštenu prodaju i najavili im otkaze ugovora'

Image
suhomesnati proizvodi /

Uprava osječke tržnice o trihineli: 'Opomenuli smo prodavatelje za nedopuštenu prodaju i najavili im otkaze ugovora'

„Bit svega je da se kroz neko druženje, kroz neku solidarnost, razmjenjuju iskustva, razmjenjuju preparati, razmjenjuju sadni materijali i praktički činimo jednu malu zajednicu ljudi koji misle slično“, objasnio je Stjepan Mraković, tehnički voditelj podruma.

No mala zajednica ubrzano raste. Od 1. siječnja 2022. Europska komisija donosi novu direktivu za ekološku i biodinamičku poljoprivredu.

„Što znači da u zelenom planu europske komisije 25% poljoprivrednih površina da budu pod ekološkom proizvodnjom, a to će značiti našim ekološkim proizvođačima veliku podršku u budućem programskom razdoblju“, kazao je Ezio Pincan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

Uz dobru kapljicu, savjesni poljoprivrednici tako mogu pomoći očuvanju prirodnih resursa i usporavanju klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo