ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP / Bitka za istok Hrvatske: Kolakušić iznad 10 posto, HDZ bez ozbiljne konkurencije

Image
Foto: PIXSELL

Razlika između HDZ-a i SDP-a u Slavoniji je veća od 20 postotnih poena

15.9.2019.
14:45
PIXSELL
VOYO logo

HDZ suvereno vlada Slavonijom, a SDP u toj hrvatskoj regiji ima najmanju potporu. Pokazuju to rezultati istraživanja CRO Demoskop agencije Promocija Plus koje je provedeno za RTL početkom rujna prema kojem stranka Andreja Plenkovića u toj regiji ima potporu od 37,8 posto, dok je na drugom mjestu SDP s 16,3 posto. 

Kako je RTL ekskluzivno objavio prošlog vikenda, na nacionalnoj razini HDZ vodi s 27 posto potpore, slijedi ga SDP s 24,4 posto. Izborni prag od 5 posto na nacionalnoj razini prelaze još samo dvije liste. Nezavisna lista Mislava Kolakušića je na 5,9 posto, a Most je na 5 posto. Potom slijede HSS (3,3 posto), NHR (2,6 posto), HNS (1,9 posto), Živi zid  i stranka Milana Bandića s 1,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ više od 20 postotnih poena ispred SDP-a 

Razlika između HDZ-a i SDP-a u Slavoniji je veća od 20 postotnih poena, a stranka Andreja Plenkovića na istoku Hrvatske ima i više od 10 postotnih poena veću podršku nego što ju uživa na nacionalnoj razini oko godinu dana prije parlamentarnih izbora. Iznad 30 posto potpore HDZ još bilježi i u Dalmaciji (34,6 posto), u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i zagrebačkoj regiji ima oko 22 posto, dok najgore stoje u središnjem i gorskom dijelu zemlje gdje su jedino ispod 20 posto (imaju 17,7 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Davor Bernardić će uoči izbora morati pojačati aktivnosti stranke u Slavoniji jer je s 16,3 posto ona niža nego u drugim regijama kao i na nacionalnoj razini. U odnosu na nacionalnu razinu, SDP u Slavoniji ima 8 posto manju potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OTKRIVAMO Bitka za istok Hrvatske: Kolakušić iznad 10 posto, HDZ bez ozbiljne konkurencije

Image

OTKRIVAMO Bitka za istok Hrvatske: Kolakušić iznad 10 posto, HDZ bez ozbiljne konkurencije

Ispod 20 posto stranka Davora Bernardića još bilježi i u Dalmaciji (19,2 posto) i središnjoj i gorskoj Hrvatskoj (19,4 posto). U zagrebačkoj regiji i Istri i Primorju potpora im je iznad 28 posto, dok na najviše glasača mogu računati na sjeverozapadu države - čak 33,3 posto.

Kolakušić ima više od 10 posto potpore 

U Slavoniji poprilično dobro stoji i lista bivšeg suca Trgovačkog suda i zastupnika u Europskom parlamentu Mislava Kolakušića koji na istoku države ima potporu od 10,5 posto. To je gotovo dvostruko više nego na nacionalnoj razini gdje ga je u rujnu podržavalo 5,9 posto birača. Kada se gleda po regijama, Kolakušić najbolje stoji u Slavoniji, potom slijedi Dalmacija gdje ima 6,9 posto, a prag s 5,7 posto prelazi i u Istri i Primorju. Oko praga (4,8 posto) je u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, dok najlošije stoji na sjeverozapadu države (3,7 posto) i u zagrebačkoj regiji (3,3 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji izborni prag još jedino prelazi Most Bože Petrova sa 6,4 posto. NHR je na petom mjestu s potporom od 4,1 posto, a iznad dva posto je još jedino HSS Kreše Beljaka (2,3 posto).

Napomena: Cijelo istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. rujna do 6. rujna 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo