PRESEDAN KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ / Bivši predsjednici o najavi pomilovanja Huanita: 'To je uvod u kampanju i populizam'

Predsjedničin poziv na pomilovanje postao je presedan kakav do sad nije napravio niti jedan predsjednik

26.1.2019.
18:55
VOYO logo

Teško bolesnog, ali i pravomoćno osuđenog za uzgajanje marihuane Huanita Luksetića predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je pomilovati. Ne bi to bilo sporno, da je Kolinda Grabar-Kitarović ispoštovala proceduru i pričekala službenu molbu osuđenog ili preporuku komisije za pomilovanja.

Ovaj presedanski potez predsjednice njezini prethodnici vide kao početak kampanje za idući mandat. Predsjedničin poziv na pomilovanje postao je presedan kakav do sad nije napravio niti jedan predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad g. Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanjem, iskoristit ću svoje zakonsko pravo i pomilovat ću ga", napisala je jučer predsjednica na Twitteru.

Bošnjaković: Svi smo poprilično potreseni situacijom u kojoj se taj mladi čovjek nalazi

Reakcija je to na pravomoćnu presudu od dvije godine zatvora za uzgoj, posjedovanje i preprodaju marihuane. Luksetić se pravdao kako je marihuanu uzgajao za liječenje multiple skleroze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želi li na slobodu, Luksetić mora Ministarstvu pravosuđa, odnosno Odjelu za pomilovanja  poslati molbu. Odjel prikuplja podatke iz zatvora, kaznionica i sudova na temelju kojih sastavlja izvješće o molbi za pomilovanjem. Zatim ministar pravosuđa uz izvješće predsjednici dostavlja obrazloženi prijedlog da se molba prihvati ili odbije.

"To je odluka isključivo predsjednice. Mi u konkretnom slučaju još nismo ni dobili niti zamolbu za tako nešto tako da još uvijek ima ta formalna procedura koju treba proći. Ne smatram to nekakvim udarcem za pravosuđe. Smatram to vizijom predsjednice koja je upoznata o slučaju kao i svi mi. Svi smo poprilično potreseni situacijom u kojoj se taj mladi čovjek nalazi", kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanizam ili populizam

Lani je tako Odjel za pomilovanja zaprimio 216 predmeta, od čega je predsjednici na odlučivanje dostavljeno 97 molbi. Ove godine u Ministarstvo je na obradu stiglo 26 predmeta, a 71 predmet spreman je na slanje predsjednici na odluku. Njezini prethodnici Ivo Josipović i Stipe Mesić i sami su odlučivali o pomilovanjima. Ali za ovaj slučaj kažu kako je riječ o populizmu.

"Ja samo mogu konstatirati da smatram da je ovaj potez bio umjeren upravo na izbornu kampanju i da se pokaže taj veliki humanizam i borba za pravdu. Ali to se treba rješavati u proceduri, sve ona to može naknadno riješiti kada dođe za to vrijeme", kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ona nije ponovno odoljela zovu populizma. I nisam siguran da je ispravan način preko medija zapravo zvati nekoga da podnese molbu za pomilovanje", kazao je bivši predsjednik Ivo Josipović

Predsjednica je do sad imala nekoliko kontroverznih pomilovanja. Pomilovala je Leona Sulića osuđenog za kriminal u Croatia busu, Danka Seitera iz afere Karlovačka banka koji je oprostio dug jednom od donatora predsjedničine kampanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanja Goldberger pomilovan je posredstvom tadašnjeg savjetnika Vladimira Šeksa, koji je nakon tog skandala smijenjen, a Komisija za pomilovanja u uredu predsjednice raspuštena i nikad više oformljena. Objava o Luksetiću, za mnoge je sporna jer je predsjednica objavila svoju odluku bez da je dobila iti jedan službeni dokument.

"Mislim da nije dobro prvo dezavuirati sam postupak pomilovanja, a mislim i da je to jedan neprimjeren udar na pravosuđe. O presudama se treba raspravljati, ali ne na ovakav način na koji se dovodi u pitanje funkcioniranje cijelog sustava", kaže Josipović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda predsjednice za RTL poručuju kako su se pri donošenju i objavi odluke vodili teškim zdravstvenim stanjem u kojem se Luksetić nalazi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo