NEKA DRUGA VREMENA / Bleiburg nekad i sad: Od obitelji koje veličaju ustaštvo i Pavelića do dizanja desnice 'iz zezancije'

U Bleiburg nikada nisu došli Tuđman, Mesić i Plenković, ali jesu Račan i Josipović

20.5.2019.
7:00
VOYO logo

Na skupu HDZ-a spominjao se i Bleiburg, ovacije su tako zaslužili premijer AndrejPlenković, ali i nositelj HDZ-ove liste za EU izbore Karlo Ressler. No, u samom Bleiburgu ove godine nije bilo državnog vrha, političkih govora, bilo je manje sudionika, a više novih austrijskih pravila i jedan incident. Uhićen je 48-godišnji Varaždinac.

Ni HOS-ova, a ni druge zastave, samo hrvatska. Nije kao nekad dominirala ni crna odjeća. No incident se ipak dogodio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate, čista zezancija. Ovaj digao ruku, baš je vidjela policajka, izvadila ga van iz kolone i odveli ga", kazao je organizator puta Damir Laljek iz Varaždina i naveo da uhićenog ne poznaje.

Komentirali su taj incident i viđeni političari te premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što je prošlo dostojanstveno, uvijek ima iznimki."

U SDP-u pak za takve slučajeve nemaju tolerancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je Austrija zabranila fašističke simbole i nacistička obilježja, da to učini i Hrvatska - to je u temeljima slobodne Europe", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Obilježavanje tragedije na Bleiburgu počelo je još 1952. No nakon devedesetih, pod pokroviteljstvom Sabora, tada se moglo vidjeti i danas nezamislivo - čitave obitelji u ustaškim odorama. Vijorile su se ustaške zastave, prodavali bedževi i fotografije Ante Pavelića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bleiburg nikad nisu došli ni Franjo Tuđman ni Stipe Mesić, no zato jest Ivo Josipović.  Nekoliko dana prije komemoracije, jednako, kao i 2002. tadašnji premijer Ivica Račan. Na Bleiburgu nije bio ni Plenković, no to ga nije spriječilo da na njemu skuplja političke bodove.

"Pozdravljam i sve vas koji ste došli u Zagreb nakon što ste bili u Bleiburgu i dali pijetet, poštovanje hrvatskim žrtvama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo