Korona među slavnima / Bolest tisuću lica: Ovo su poznati Hrvati koji su oboljeli od korone, donosimo njihova iskustva

Image
Foto: PIXSELL

Iako je većina razvila blage simptome, koronaiskustvo pamtit će cijeli život

30.8.2020.
13:20
PIXSELL
VOYO logo

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade prof. dr Gordan Lauc prije nekoliko dana gostovao je u RTL Direktu. Podigao je popriličnu prašinu u javnom prostoru potvrdivši Zoranu Šprajcu da je prebolio Covid-19.

Image
GOSTOVAO U RTL DIREKTU /

Gordan Lauc u RTL Direktu iznenadio sve: 'Prebolio sam Covid-19. Bio je vrlo atipičan...'

Image
GOSTOVAO U RTL DIREKTU /

Gordan Lauc u RTL Direktu iznenadio sve: 'Prebolio sam Covid-19. Bio je vrlo atipičan...'

Atipičan virus

Otkrio je da su simptomi bili poprilično blagi, odnosno da se radi o "atipičnom ljetnom Covidu-19 bez respiratornih simptoma". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva puta sam napravio test na protutijela i imao sam protutijela. Što znači da sam ja trenutno, u biti, zaštićen i ne mogu se zaraziti i ne mogu prenijeti na vas", kazao je u RTL Direktu. 

Lauc tvrdi da ne zna gdje se zarazio, ali se odlučio testirati jer se nekoliko dana osjećao loše. "Bio je vrlo atipičan, uopće nisam pomislio da se radi o koroni dok nisam napravio test i vidio da imam koronu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam temperaturu i ništa drugo, nikakve respiratorne simptome, ali sam rekao, ajmo za svaki slučaj provjeriti. Pandemija je. Možda je to. Ispalo je da je to", ispričao je Lauc svoje iskustvo s koronom. 

"Ja nisam nijedanput zakašljao. Ono što općenito viđamo u Europi i dobrom dijelu Amerike je zapravo puno manje pacijenata u bolnicama. Iako ima zaraženih ljudi nema teško bolesnih. To su naša istraživanja zapravo i predvidjela", kazao je Lauc za RTL Direkt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Pixsell)

On nije prva osoba iz javnog života koja je obznanila da se zarazila i naposljetku preboljela koronavirus. Većina poznatih zaraženih Hrvata imala je slično iskustvo kao i Lauc, blagi simptomi i bez većih respiratornih problema. Ipak, jedna spisateljica bila je i na respiratoru, a prvi slučaj pojavio se još u ožujku, kada je i službeno krenula epidemija u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi slučaj

Splitski glazbenik, 35-godišnji Sandro Majstorović, krajem ožujka na svom je Instagram profilu objavio da boluje od Covida-19. 

"Da svi znaju, pozitivan sam na Covid-19. Već treći dan nemam temperaturu. Ozdravljam. Pobjeđujem virus. Hvala dragom Bogu. Molite, molite, molite! I ostanite kući. Kreteni, ovo je serijski ubojica", poručio je Majstorović na svojim društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Instagram
Image
Foto: Instagram

(Instagram)

Koliko je poznato, nije potvrdio gdje se zarazio, a iako nije razvio respiratorne simptome, iskustvo s koronom nije bilo bezazleno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vam stvarno nemam snage, jako sam izmoren i ja vam ne mogu odgovarati na poruke. Nemojte se ljutiti. Nema vremena za plakanje, ne smiješ potonuti. Morate biti hrabri", kazao je Sandro koji je dobio punu podršku kolega s estrade. 

"Teško je, ovo je jako teško, nikad teže nije bilo, neću biti ista osoba. Imamo zadatak jako velik", objavio je na svom Instagramu gdje je svojedobno pratitelje redovito obavještavao o svom zdravstvenom stanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati tenisači

Finale teniskog turnira Adria Tour koji se održao u Zadru krajem lipnja još će se dugo pamtiti, ali nažalost, ne baš po dobrome. 

Umjesto sjajno odigranih mečeva i velikog finala kojeg su trebali igrati Novak Đoković i Andrey Rublev, ovaj turnir obilježio je proboj koronavirusa među tenisačima. Prvi zaraženi bio je Bugarin Grigor Dimitrov. Nakon njega pozitivan test su dobili i Borna Ćorić te Novak Đoković da bi se na kraju ispostavilo da je pozitivan i velikan hrvatskog tenisa, a danas trener Đokovića, Goran Ivanišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanišević je na Instagramu objavio da je pozitivan, no da nema simptome i da se osjeća dobro. Virus je ostao asimptomatski, a koronu je prebolio u Zadru gdje je tri tjedna proveo u samoizolaciji.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dva negativna i dva pozitivna testa, došao je na red moj omiljeni, peti set. A znate da sam uvijek bio nezgodan u petom setu... Napokon negativan i napokon mogu na slobodu nakon tri tjedna izolacije", objavio je u svom stilu Ivanišević.

Slično je bilo i s Ćorićem koji je pozitivan nalaz dobio nešto ranije od Ivaniševića nakon čega je otišao u samoizolaciju. Tamo je trenirao jer nije osjećao simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdrav svima. Želim vas obavijestiti da sam pozitivan na korona virus. Jako je bitno da se svi testiraju koji su bili u kontaktu sa mnom u posljednjih nekoliko dana. Jako mi je žao ako sam ikakvu štetu prouzročio. Osjećam se dobro i nemam nikakve simptome. Budite sigurni i ostanite zdravi. Volim vas sve", napisao je na svojim društvenim mrežama. 

Baš kao i Ivanišević, nije imao temperaturi niti druge simptome u dva tjedna koliko je proveo u samoizolaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korona u Vladi

Od koronavirusa nije se uspjela zaštiti ni novosastavljena Vlada ili barem jedan njezin član. Ministar uprave Ivan Malenica krajem srpnja je objavio da je pozitivan na koronavirus. 

Ministarstvo je tada u priopćenju izvijestilo i da se ministar odlučio testirati odmah nakon što je osjetio simptome bolesti, da se osjeća dobro i da je u samoizolaciji, iz koje je neko vrijeme i obavljao ministarske poslove. Mjera samoizolacije određena je njegovom vozaču i bliskim kontaktima koji su, kako je tvrdio Malenica, svi iz redova njegove obitelji stoga nitko iz redova Vlade nije išao u samoizolaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Pixsell)

"Danas se bolje osjećam nego jučer. Jučer ujutro sam osjetio nekakve prve simptome, tako da sam se obratio liječniku koji me uputio na testiranje, tako da sam danas saznao da sam pozitivan na koronu. Imao sam mučninu, povraćanje i povišenu temperaturu, 37,5", ispričao je tada Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je ustvrdio da ne zna gdje se mogao zaraziti, a koronu je prebolio s blagom kliničkom slikom. 

Dramatična priča

Riječka književnica sa švedskom adresom, Slavenka Drakulić, za sada je najteže primila Covid-19, ako uzmemo u obzir osobe s javne scene. Drakulić je provela čak šest tjedana u bolnici u Stockholmu gdje je neko vrijeme bila priključena i na respirator. Njezino mučno iskustvo s koronom prenio je Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Pixsell)

"Sinoć su me iz odjela za intenzivnu njegu, na kojem sam, kažu mi, provela dvanaest dana, od kojih šest na respiratoru, prebacili u ovu jednokrevetnu sobu, iako sam se tome odupirala koliko god sam mogla", podijelila je Drakulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potkraj boravka u bolnici svakog pacijenta čeka psihotest. Jedno mi je ostalo u sjećanju, jer sam pomislila da je doista preuranjeno da te tri tjedna nakon što te skinu s respiratora pitaju: razmišljate li o tome kako će korona utjecati na vaš izgled? Izgled? Kad u prolazu pogledam u zamagljeno kupaonsko ogledalo, vidim osobu raščupane kose s velikim podočnjacima i dubokim okomitim borama na obrazima. Ne obraćam pozornost na taj lik, ne približavam mu se, još nije vrijeme za zagledavanje", napisala je Drakulić.

Nakon povratka s ljetovanja

Na popisu zaraženih našla se i Severina koja je pozitivan nalaz dobila prije dva tjedna. Naime, pjevačica je provela godišnji odmor na Korčuli, a nakon što se vratila u Zagreb na testu je ispalo da je pozitivna na koronu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Pixsell)

"Iako nemam nikakve simptome, danas sam dobila potvrdu kako sam pozitivna na Covid-19, dok je test moga sina negativan. Odmah jutros, nakon kontakta s epidemiologom, poduzela sam sve mjere. Obavijestila sam oca djeteta te u dogovoru s njim predala sam mu ga dva dana prije određenom termina da s njim provede samoizolaciju, bez obzira na negativan test", objavila je Severina na svojim društvenim mrežama. 

Dodala je i da nema nikakve simptome, te da se vjerojatno nije zarazila na ljetovanju u Dalmaciji već pri povratku u Zagreb.

Oboljeli i skijaši 

Da hrvatski tenisački nisu jedini koji su podlegli koronavirusu, pokazuje i jedan od najnovijih slučaja zaraze dvojice mladih skijaša Istoka Rodeša i Filipa Zubčića

Rodeš je samo nekoliko dana prije nego što je dobio pozitivan test objavio na Instagramu da se priprema u Delnicama po povratku s odmora. Uz objavu je istaknuo da se uz treninge osjeća sjajno.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Pixsell)

Nakon što su se vratili s kondicijskih priprema iz Delnica, Zubčić i Rodeš doznali su da su pozitivni i da su razvili Covid-19 pa su odmah morali prekinuti s pripremama za novu sezonu.

"Proveli smo osam dana na kondicijskim pripremama u Delnicama, no kada sam se vratio kući, dobio sam povišenu temperaturu. Taman smo u petak trebali na snijeg u Švicarsku, no sada je sve propalo. Šteta. Testirao se i Rodeš, i on je pozitivan. Sada moramo 14 dana u izolaciju, malo će nam to otežati početak sezone", kazao je Zubčić.

Obojica su razvili blage simptome.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Pixsell)

"Nemam pojma gdje smo mi to mogli pokupiti. Obojica smo bili na moru no to je bilo prije tri tjedna. Prije više od dva tjedna ja sam bio na Pašmanu, a Istok je bio doma pa smo se našli u Delnicama i odradili planirano. Čini se da je korona svugdje iza ugla i da je možete pokupiti u restoranu, na benzinskoj crpki, u trgovini", izjavio je Zubčić.

Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike