NEKE NOVE NAVIKE / Borba protiv plastičnih vrećica: Svi imamo priliku zaigrati za prirodu i za bolju budućnost

Do 2025. godine prema direktivi Europske unije upotrebu jednokratne plastike treba smanjiti za 10 puta

20.12.2019.
18:05
VOYO logo

Voće, povrće, pekarski proizvodi …sve ide u zasebne najlonske vrećice pa se u jednoj kupnji začas skupi pet-šest vrećica koje će teško ikada više biti korištene.

''Ponesem platnenu, ali nekad i zaboravim, pa uzmem i plastične, ali nadam se da ću izbaciti totalno sve plastične'', kaže Zvjezdana Žurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad se već odvikavaju jer mi ih upozorimo na to, ali za neke stvari ne možete izbjeći dati najlon'', kaže prodavačica Anita Goreta.

U Hrvatskoj se godišnje upotrijebi oko 8000 tona plastičnih vrećica ili oko 400 komada po stanovniku. Upravo plastične vrećice čine 90 posto morskog otpada.

Ivana Raić smatra: ''Plastične vrećice bi bilo dobro zabraniti apsolutno na nivou cijele države''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja se sjećam vremena kad je mlijeko bilo u bocama, kad su jogurti bili u malim staklenim bočicama'', kaže Dubravka Đurđević.

Za Dan protiv plastičnih vrećica, nastao inicijativom Društva prijatelja životinja i Zelenih Dalmacije, u Šibeniku su organizirali akciju zamjene - pet plastičnih vrećica za jednu platnenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Samo trpamo vrećice i uglavnom ih ima na stotine'', upozorava Zorana Zorić, a Biserka Stošić dodaje: ''Mi vrlo rado kažemo da nam je stiglo iz Albanije, iz Italije, od svuda. Samo nisu naše, a jesu, i naše''.

Do 2025. godine po direktivi Europske unije upotrebu jednokratne plastike treba smanjiti za 10 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Budimo iskreni, svi smo jako komotni i naravno da nam je najlakše kad dođemo u trgovinu na blagajni uzeti jednu najlonsku vrećicu. A stvar je samo malo dobre volje, malo truda'', kaže Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

''Možemo reći da se ovu godinu uistinu počela razvijati svijest naših sugrađana jer to vidimo u našoj sortirnici koliko sve više i više plastike svaki dan dolazi iz kućanstava'', kaže Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nošenje platnenih vrećica opet treba postati - svakodnevna navika.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo