NE VIDI PROBLEM / Bošnjaković nakon kave s Turudićem: 'I suci su ljudi, ili prime poziv suda, ili ne prime'

'Nema dvojbe da je vozio brže no što je dozvoljeno. To nije prihvatljivo, ali se nažalost događa'

30.9.2019.
10:33
VOYO logo

Ministar pravosuđa DraženBošnjaković se nakon suđenja u aferi Ina-Mol sastao na kavi s predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda Ivanom Turudićem pa dobio njegovo očitovanje i stvorio jasniji stav o cijelom slučaju.

"Prvo i osnovno, nema dvojbe da je vozio brže no što je dozvoljeno. To nije prihvatljivo, ali se nažalost događa. S te strane, kako sam čuo, kaznu je platio. Što se tiče drugih stvari koje se ističu u javnosti, da je bježao policiji... Policija nije u tom smislu podnijela nijednu prekršajnu prijavu i meni je ponovio priču kao medijima. Što se tiče neodazivanja sudu, sud je sam u formalnom smislu rekao da dostava nije bila uredna pa ne znam što bih više ja tu trebao", kazao je ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je u više navrata da vjeruje sucu Turudiću te da nema razloga ne vjerovati mu. Ipak, on je sudac, zna kako se sudovi ponašaju pa ako je dobio prekršajni nalog i žalio se, morao je očekivati da će dobiti poziv. Jer, ako ne zna sudac kako se ponaša sud, tko bi to mogao znati?

"Nemam vam što reći na to, i suci su ljudi, ili prime poziv, ili ne prime."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, sud je povjerovao Hrvatskoj pošti, a ne gospodinu Turudiću, što je u presudi utvrđeno.

"Koliko razumijem, sud je dao priopćenje da dostava nije uredna. Presudu nisam vidio", kazao je Bošnjaković pa se još jednom osvrnuo na moguće bježanje policiji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je došlo do toga imali bismo prijedlog za prekršaj, a danas to nemamo. Zato ne mogu komentirati i raspravljati o onome čega nema."

Još će se vidjeti njegovo očitovanje, naglasio je Bošnjaković. Ali, morao se osvrnuti i na riječi ravnatelja policije NikoleMiline, koji je nakon pregleda snimke utvrdio da nije bilo propusta pri postupanju policije, kao i da se Turudić nije zaustavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija nije procesuirala tako nešto pa nikakav prijedlog za prekršaj u tom smislu nije došao", naglasio je ministar.

Image

Na suđenju Ivi Sanaderu u aferi Ina-Mol svjedočili Dražen Bošnjaković i Branko Radošević

Image

Na suđenju Ivi Sanaderu u aferi Ina-Mol svjedočili Dražen Bošnjaković i Branko Radošević

Što se prosvjeda pravosudnihpolicajaca pred njegovim ministarstvom u 15 sati tiče, Bošnjaković je otkrio ima li prostora za povećanje plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razloga da ne sjednemo, primit ću ih. Traže povećanje plaća, a ja sam već napravio neke iskorake po tom pitanju. U tijeku je izrada proračuna i volio bih, ako se nađu mogućnosti, da se nađe prostora za povećanje plaća. Znate da premijer inzistira na financijskoj stabilnosti i disciplini, ali vidjet ćemo koliko su njihovi zahtjevi realni i što možemo."

Pravosudni policajci upućuju i na problem zatvorskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije tako pun kao prijašnjih godina. U prvom mandatu smo imali preko 5000 zatvorenika, a kapacitet je manji. Sad imamo oko 3500 zatvorenika. Trudimo se osigurati da zatvorskisustavfunkcionira i u najvećoj mjeri funkcionira. Ovako malo incidentnih situacija nema nigdje u svijetu. Bilo bi dobro da uspijemo povećati neke kapacitete, kao ranije u Glini. Radimo da bude bolje", zaključio je ministar.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo