TEŠKE OPTUŽBE / Branitelj pokazao prepisku s pomoćnikom ministra Medveda: 'Rekao je da provalim u stan'

Ministarstvo hrvatskih branitelja u priopćenju navodi kako Mario Vrbanić nema status hrvatskog branitelja

14.1.2019.
22:29
VOYO logo

A velika je vijest da su se državni službenici, nakon afere SMS, u mutnim poslovima naučili koristiti drugim mobilnim aplikacijama za razmjenu poruka.   

Tako je pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić putem Vibera savjetovao jednog vukovarskog branitelja da provali u tuđi stan.

Cijeli je slučaj prvi objavio portal Telegram, a 49-godišnji Mario Vrbanić i RTL Direktu je  pokazao dopisivanje s Križićem u kojemu mu je pomoćnik ministra savjetovao da provali u neki od gradskih stanova, a on će će razgovarati s državnim tajnikom za stambeno zbrinjavanje i zamoliti ga da malo okrene glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li vam on doista rekao da možete provaliti? Rekao je da ćemo pričekati gospodina Mažara, da je u Bosni, kad se vrati da će mu reći neka okrene glavu, da provalim u stan", kaže Vrbanić.

"A čija je to ideja bila?  Pa to mi je gospodin Križić rekao, pomoćnik ministra."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li po vašim saznanjima i Tomo Medved znao za taj plan? Ne ne ne, mislim da nije, siguran sam da nije, nije Tomo takav čovjek."

"Jeste na kraju provalili? Ne", odgovara Vrbanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo: Vrbanić nema status hrvatskog branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja u priopćenju navodi kako Mario Vrbanić, prema podacima iz službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja, nema status hrvatskog branitelja te stoga ne ispunjava Zakonom o hrvatskim  braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji propisane uvjete za stambeno zbrinjavanje.

"Budući da Ministarstvo hrvatskih branitelja ostvaruje dobru suradnju s drugim državnim tijelima koja provode postupak stambenog zbrinjavanja, a posebno sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji u svome djelokrugu rada provodi postupke stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, Ministarstvo navedenom tijelu ima mogućnost predlaganja hitnog stambenog zbrinjavanja osoba koje nam se obraćaju za pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je i slučaju obitelji Vrbanić upućena preporuka Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje glede rješavanja njihove stambene problematike te zamolba za hitno stambeno zbrinjavanje Povjerenstvu za hitno stambeno zbrinjavanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje", stoji u priopćenju u kojem se ističe da je Ministarstvo upućivalo prijedloge i preporuke Središnjem uredu više puta tijekom 2017. i 2018..

Vrbaniću je kao opunomoćeniku svoje majke ponuđeno stambeno zbrinjavanje

"S obzirom da je majka Marija  Vrbanića - Ana Vrbanić stekla status člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, Mario Vrbanić je zatražio da se riješi njezino stambeno pitanje u prihvatljivom obliku. Gospodin Vrbanić upoznat je s odredbama zakona koje propisuju da se pravo na zbrinjavanje može ostvariti tek nakon podnošenja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje i uvrštavanjem zahtjeva na važeću Listu prvenstva za dodjelu stambenog  kredita, sukladno članku 5.  st.  l.  Uredbe o stambenom zbrinjavanju članova obitelji, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata. Mariju Vrbaniću, kao opunomnoćeniku svoje majke ponuđeno je stambeno  zbrinjavanje njegove majke dodjelom jednog od slobodnih stanova u Vinkovcima,  Grubišnom Polju ili Belom Manastiru, kuće u Sisku ili dodjelom bespovratnog stambenog kredita koji bi za samačku obitelj Ane Vrbanić mogao iznositi  do  28.000  eura", navodi Ministarstvo i dodaje da se Vrbanić odlučio se za stambeno zbrinjavanje svoje majke Ane Vrbanić dodjelom stambenog  kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eventualno pravo bi Ana Vrbanić mogla ostvariti  nakon 1.  ožujka 2019. odnosno nakon  objave konačne potvrđene Liste prvenstva za 2019.   godinu, ukoliko neće imati zapreka za dodjelu stambenog  kredita, o čemu je u tijeku u Ministarstvu hrvatskih branitelja provođenje skraćenog  upravnog  postupka", stoji u priopćenju na kraju kojeg se zaključuje i da Ministarstvo hrvatskih branitelja brine  o zakonitosti postupanja i osuđuje bilo kakvu mogućnost sugeriranja strankama da počine štetnu radnju na teret državnog  proračuna ili državne imovine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo