VAŽNO JE IMATI OSIGURAČ / Briga za svojeg čovjeka: HNS skrojio natječaj za posao u državnoj tvrtki po mjeri njihova tajnika

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

O stranačkom zbrinjavanju u državnim tvrtkama već se dosta pisalo

14.7.2020.
20:59
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Državna tvrtka Podzemno skladište plina Okoli 10 dana prije izbora raspisala je natječaj za posao krojen po mjeri HNS-ova Željka Uhlira, trenutačnog državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva - barem tako tvrdi 24sata pozivajući se na dva upućena sugovornika koji tvrde da je plan bio zaposliti Uhlira u toj tvrtki koju vodi HNS-ov Ratimir Orešković.

Image
u samo 4 mjeseca /

Kadroviranje u Fondu za zaštitu okoliša: HNS-ovac zaposlio 9 kolega i suprugu stranačkog načelnika

Image
u samo 4 mjeseca /

Kadroviranje u Fondu za zaštitu okoliša: HNS-ovac zaposlio 9 kolega i suprugu stranačkog načelnika

''Pretpostavilo se da će loše proći na izborima pa je to bio osigurač. Kad se pogleda samo uvjete natječaja - kao da su prepisani iz Uhlirova životopisa. Zbog proceduralne greške i određenih pitanja Nadzornog odbora, natječaj je prije koji dan poništen i bit će ponovno raspisan'', kazao je 24sata jedan sugovornik iz Plinacro grupe, također državne tvrtka koja upravlja plinovodima i u njenom vlasništvu je Podzemno skladište plina Okoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti natječaja su gotovo identični životopisu državnog tajnika. Uhlir je zaista stručnjak u području građevine i ima neka specifična znanja i titule. Državni tajnik je inače najpoznatiji po tome što je pisao i zakon o obnovi Gunje nakon poplave, ali i zakon po kojem bi se trebalo obnavljati Zagreb i okolicu nakon potresa. 

PSP Okoli je natječajem tražilo zaposlenika za radno mjesto Ekspert 1 u uredu direktora Oreškovića. Kako kažu upućeni, plaća ovisi od radnog staža, ali sigurno se kreće oko barem 12.000 do 13.000 kuna. Taj ekspert kojeg traže trebao bi davati stručna mišljenja o propisima, kontrolirati i poboljšavati procese, pisati analize, stručna izvješća ...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to mjesto traže inženjera građevine što Uhlir jest. Ali on mora imati i međunarodni certifikat upravljanja projektima što Uhlir ponosno navodi u životopisu. Mora poznavati zakone i propise o građenju i prostornom uređenju, a Uhlir je odradio dva mandata u Ministarstvu. I ti osnovni uvjeti već sužavaju izbor, ali postoje i dodani, oni koji osiguravaju prednost. Prednost je da je kandidat i sudski vještak za graditeljstvo i nekretnine. Uhlir jest. Poželjno je da mu je drugi strani jezik njemački, u govoru i pismu. Uhlir je radio godinama u njemačkom projektnom birou. Kandidat treba poznavati području ekonomije i menadžmenta. Uhlir je završio postdiplomski studij "Organizacija i menadžment" na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Teško da se može naći nekoliko ljudi koji objedinjuju sva ta znanja osim Uhlira. A još je iz iste stranke kao direktor. Uhlir je 24sata rekao da nije znao za natječaj, nakon što je malo šutio: ''Ali ako vi kažete da su uvjeti takvi, kad ponovno raspišu natječaj, možda se i javim. Vidjet ćemo kako će se rasplesti situacija ovdje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbora, HNS je pao na samo jednog zastupnika, Predraga Štromara čiji suradnik je Uhlir. Štromar više neće voditi Ministarstvo, ali su njegov i potpis Radimira Čačića, bivšeg šefa HNS-a, danas Reformista, bili ključni da Andrej Plenković ima uvjete za mandatara nove vlade. Iz PSP-a nisu odgovorili jesu li pripremali natječaj za Uhlira i kada će ga ponoviti i pod kojim uvjetima. Ali i to će zavisiti o dogovoru politike.

O stranačkom zbrinjavanju u tvrtki već se pisalo, naime, bivši direktor, politolog Krešimir Malec (HNS) je danas savjetnik direktora bez puno posla. Malec je zaposlio i bivšeg HNS-ova varaždinskog dožupana Alana Košića kada je izgubio fotelju. Posao u PSP-u je Košić dobio točno šest mjeseci nakon što je izgubio fotelju dožupana. Jer prvih šest mjeseci je po zakonu koji štiti dužnosnike, dobivao punu plaću iz proračuna.

Savjetnik Malecu je godinama bio Josip Jambrač (HNS), čovjek koji je u jednom trenu imao devet funkcija. I sad je u tvrtki.  Savjetnik je Malecu bio jedno vrijeme i Dragan Crnogorac iz SDSS-a iako je on učitelj tehničkog crtanja. Crnogorac je lani sam otišao iz firme. Kada je Malec došao u tvrtku, s njim je stigla i vjenčana kuma njegove supruge Renata Novosel Belavić. Napredovala je, školovala se na račun tvrtke, a i sada je tamo jedna od direktorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PSP Okoli je zaista uskospecijalizirana tvrtka. Osnovni posao je upravljati skladištem koji distributeri plina zakupljuju, a svojim kapacitetom osigurava i rezerve plina u slučaju prekida opskrbe. Prihodi im zbog promjena regulative padaju, ali lani su ostvarili 134,6 milijuna kuna prihoda i neto dobit od 13 milijuna kuna. Istovremeno su lani povećali broj zaposlenih s 58 na 68.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo