udarni vikend / Brojke bude optimizam: Povećanje broja vozila koja su prošla kroz Lučko u odnosu na prošlu godinu

Prema podacima e-Visitora, u Hrvatskoj se odmara, 760 tisuća turista

31.7.2020.
19:35
VOYO logo

Iako bi sve posljedice koronavirusa u Hrvatskoj dale pretpostaviti da će turistički vikend pred nama, inače špica svih špica, biti porazan brojke iznenađuju i one ludo optimistične. A one kažu da je ovaj posljednji petak u srpnju po broju ulazaka automobila na glavnu žilu kucavicu prema Jadranu, gotovo 11 posto bolji nego lani.

Veća gužva

Iz Zagreba put obale u podne početkom udarnog vikenda na plus 30. Ipak, naoružati se strpljenjem nije bilo najpotrebnije jer gužva od 2-3 kilometra pred naplatnim kućicama na Lučkom, nije osobito teško pala vozačima.

''Idemo sada prema Imotskom, pa u Makarsku. Nije ništa bilo strašno. Samo glupo što vozim BMW-a, a ne Mercedesa, jer u Imotskom samo vozim Mercedesa. Curin auto, što ću'', prokomentirao je Dominik iz Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
odlična reklama /

Sigurna turistička destinacija: Popularni britanski list izdao poseban prilog o Hrvatskoj

Image
odlična reklama /

Sigurna turistička destinacija: Popularni britanski list izdao poseban prilog o Hrvatskoj


Ipak, podaci govore da je veća gužva na autocestama u smjeru mora u odnosu na lani, barem ako je suditi prema prometu do 14 sati. Pa je do tada kroz naplatne postaje Lučko u smjeru Karlovca ušlo više od 20 300 vozila. To je gotovo jedanaest posto više nego početkom udarnog vikenda lani. Kada je povratak u pitanju, gotovo 26 posto manje je vozila na izlazu u smjeru Zagreba u odnosu na prošlu godinu.

Ovako je izgledao autoput do Vukove Gorice u 13 sati, a mnogi za volanom posegnu i za kratkim predahom, osobito turisti koji iz svojih zemalja do željenih destinacija trebaju proći i do 1000 kilometara. Na odmaralištu u hladu, uz piletinu i rajčice, zatekli smo Čehe, ali i vjerne Poljake i Slovake.

''Iz Karlovih Vara do Omiša. Prvi put smo u Hrvatskoj. Odlično je'', rekao je Štefan i Češke.

''Dolazim već 15. put. Idemo u Dvornicu'', kazao je Marsin iz Poljske.

''Lakše je jer možemo doći automobilom i nekako je pogodno'', izjavio je Arnold iz Slovačke.

Nije bilo čekanja

A prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je tijekom dana ušlo više od 167 i pol tisuća ljudi, kako domaćih, tako i stranaca, što je gotovo u pola manje nego lani kada je istoga dana bilo više od 358 tisuća ulazaka u zemlju. Na graničnom prijelazu Rupa, dugog čekanja nije bilo.

''Mi smo na vrijeme krenuli pa nismo osjetili gužvu'', prokomentirala je Antonija iz Njemačke.

''Bili smo lani u Okrugu Gornjem. Sada idemo u Njivice'', kazala je Daria iz Slovačke.

Uz Njivice, razglednice će se slati iz iz stare dame turizma Opatije.

''Osjećamo se sigurno svugdje. Svi nose maske i na gotovo svakom mjestu ima dezinfekcijsko sredstvo za ruke. Jako nam se sviđa'', rekao je Simon iz Belgije.

A među iznajmljivačima na Kvarneru ima i onih koji zadovoljno trljaju ruke unatoč korona ljetu.

''Imam četiri apartmana. Svakodnevno se mijenjaju gosti. To su kraći boravci, 3-4 dana, uvrh glave pet, ali dobro je. Zadovoljna sam'', rekla je Desanka Juraga, iznajmljivačica apartmana u Opatiji.

Prema podacima e-Visitora, u Hrvatskoj se odmara, 760 tisuća turista, od čega je domaćih 130 tisuća. Dok je lani u isto vrijeme bilo milijun i sto tisuća gostiju. Što se dolazaka tiče, u cijelom srpnju ih je ove godine bilo 2 cijela 4 milijuna, 53 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  Pa tako slika i prilika špice sezone i nije toliko loša, pogotovo na Kvarneru, Istri i u Zadarskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ponoći do 18:30 kroz naplatne postaje Lučko prošlo je 32 600 vozila, do je 26.srpnja 2019. prošlo 23 563 vozila što je povećanje od 13,8 posto. Oko 19 sati nije bilo kolona niti dugih čekanja. Razlog zašto je danas na autocestama bilo gužve je što je Hrvatska još 11. svibnja počela popuštati sa mjerama i pozvala turiste da dođu.

Od početka Hrvatska se promovirala kao auto-destinacija. I domaći gosti odlučili su se za domaću obalu i po uzoru na druge iz cijeloga svijeta, manje se koriste željeznice, autobusi, ali i zrakoplovi. Bit će pojačan nadzor policije tijekom vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Davati prognoze je nezahvalno, no upravo zbog proteklih vikenda koji su bili solidni. Može se reći da je bilo dosta prometa. Subota će sigurno biti u prijepodnevnim satima  biti jača u smjeru mora, a zatim i u smjeru unutrašnjosti'', smatra Irena Čačić, voditeljica Informativnog centra Hrvatskog auto kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo