dan otvorenih vrata / Budući kadeti na Vojnom učilištu iskusili kako je sjediti u tenku, a vidjeli su i obnovljeni smještaj

Hrvatska nema redovnu vojnu obvezu za punoljetnike, ali ima kvalitetno vojno učilište koje je u Zagrebu otvorilo vrata srednjoškolcima koji bi svoju karijeru željeli nastaviti kao profesionalni vojnici. Zanimljivo je da su za ovaj poziv itekako zaniteresirane i djevojke pa su čak trećina polaznika učilišta kadetkinje

16.1.2016.
20:27
VOYO logo

Mirjana Lučić se bez straha uhvatila rastavljanja pištolja. Ostvari li svoju želju i postane kadetkinja vojnog učilišta, to će raditi svakodnevno.

"To se ne postane odjednom, baš s tim osjećajem se trebate rodite. Ne bih preporučila nikome da postane kadet ako to ne osjeća u dubini", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s vršnjacima obišla je učilište da se upozna s onim što je čeka u budućnosti.

"To sam oduvijek htio, volim vojsku, želim služit svojoj domovini", rekao nam je MatejNimac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući kadeti iskusili su kako je sjediti u tenku, a vidjeli su obnovljeni smještaj i treninge.

"Uvjeti za trening su izvrsni, također se ima dovoljno vremena, zato što predavanja su samo do ručka, poslije je vojna obuka. Na kraju imaš vremena za sport koji voliš", rekao je kadet Mak Zlatar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadet Luka Magošić je potencijalnim kolegama pokazao sve. Kaže, svaki polaznik treba uložiti puno truda i upornosti.

"Nije dosadno, sve nam je strogo po rasporedu. Obaveze se sastoje od akademskih, obučnih, vojno obučnih. Tu im i sportskih sekcija, kadeti se moraju birnuti i o fizičkoj spremi, tako da je to dosta zahtjevno, ali ima vremena i za odmor", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadeti mogu birati između dva studija, vojnog inženjerstva i vojnog vođenja i upravljanja. Program je počeo 2014./2015. i trenutno ga pohađa oko 170 kadeta.

"Mi kadetima nudimo zaposlenje odmah nakon završetka fakulteta. Oni idu odmah u postrojbe, dobivaju prvo radno mjesto i sukladno ugovoru dužni su ostati dvostruko više od trajanja studiranja", pojasnio je Slobodan Čurčija, prodekan za studijske programe na Vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok studiraju imaju besplatan smještaj, knjige i stipendiju od 800 do 1300 kuna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo