SNAŽNI UDARI / Bura radila krš i lom po Dalmaciji: Zaustavila promet, prevrnula tegljač i usmrtila čovjeka, a vatrogascima otežavala posao

Pad najjače ovosezonske bure na Maslenici očekuju tek u noći sa srijede na četvrtak

11.1.2022.
19:36
VOYO logo

Velike probleme stvorila je bura u dijelovima Dalmacije. Vatrogascima je cijelu noć otežavala gašenje požara kod Omiša, koji je pod kontrolu stavljen tek danas.

Bura je zaustavljala i promet na kopnu i na moru, stvorila štetu u priobalju i zaleđu, ali i rezultirala jednom tragedijom. Na zatvorenoj dionici Jadranske magistrale tegljač se zbog vjetra prevrnuo, i zajedno s vozačem završio u provaliji. 

"Zanemarivanje zabrane prometovanja Jadranskom magistralom zbog orkanske bure između Senja i Karlobaga, stajalo je sinoć života vozača tegljača koji je poginuo u Prizni. Zbog jačine vjetra ni policija nije mogla obaviti očevid", rekli su iz JVP Grada Gospića.

Maja Brozičević, glasnogovornica PU ličko-senjske dodaje: "Za sada još uvijek nepoznati vozač upravljao je kamionom s prikolicom bosanskih nacionalnih oznaka i sletio je ulijevo u provaliju gledano iz smjera Karlobaga prema Senju. Očevid će se nastaviti kada se za to steknu sigurnosni uvjeti". 

Zbog orkanskog vjetra koji je velikom brzinom rasplamsavao sinoćnji požar iznad Lokve Rogoznice kraj Omiša, vatrena fronta je u jednom trenutku bila dulja od pola kilometra. Vatrogasci su se cijelu noć lavovski borili, ali zbog silovitog vjetra, vatra bi se ponovno rasplamsala za sat ili dva. Gašenje u teškim uvjetima za vatrogasce nastavilo se i tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
više nije prijetnja /

Požar u Lokvi Rogoznici još nije ugašen: Na terenu je 120 vatrogasaca, izgorjelo više od 100 hektara

Image
više nije prijetnja /

Požar u Lokvi Rogoznici još nije ugašen: Na terenu je 120 vatrogasaca, izgorjelo više od 100 hektara

Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije govori kako su pruge razvučene, vatrogasci su na rubovima. "S obzirom na vjetar, ne možemo ništa garantirat. Ono što je najvažnije je da kuće nisu ugrožene. Sve vatrogasne snage koje su bile sinoć i danas su ovdje 115 vatrogasaca i 35 vozila s područja cijele županije", istaknuo je.

Pomoći iz zraka nisu se mogli nadati jer, kako kaže zapovjednik kanaderi ne mogu letjeti ni zbog vjetra, ni zbog temperature. "Niti se ne nadamo. Ljudi stvarno ne mogu i borit ćemo se zemaljskim snagama", naveo je. 

Borba čovjeka s prirodom odvijala se danas diljem Dalmacije. Snaga hladnog i orkanskog vjetra ogledala se i na moru nad kojim je bura dizala cijele oblake soli, ali i zaustavila veliki broj brodskih i trajektnih linija od Sjevernog do Južnog Jadrana. Zaustavila je i vozače kamiona koji su još daleko od odredišta.

Tijekom dana najjači udar vjetra od 185 kilometara na sat zabilježen je na Vijaduktu Božići, na podvelebitskoj dionici autoceste. 

Draženko Blažević, Sektor za promet Centra Maslenica tvrdi: "Trenutno nismo u mogućnosti sabirati štetu koja je nastala na autocesti budući su na snazi orkanski udari vjetra tako da naše službe ne mogu izaći na dionicu i procijeniti štetu koja je nastala". 

Pad najjače ovosezonske bure na Maslenici očekuju tek u noći sa srijede na četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo