Mjera roditelj-odgajatelj / Burno u skupštini. Škoro: 'Upozoravao sam na ovo'; Tomašević: 'Drago mi je pozdraviti Škoru koji je tu prvi put'

Image
Foto: RTL

U tijeku je šesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Pred zastupnicima je rasprava o proračunu za 2022. godinu

9.12.2021.
14:55
RTL
VOYO logo

U tijeku je šesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Pred zastupnicima je rasprava o proračunu za 2022. godinu, koji bi trebao biti za 1.1 milijardu kuna veći od onoga u godini na izmaku. Planirane su i uštede na plaćama u Gradu, čuvanju gradske imovine i prodavanju nekih gradskih prostora. Osim toga, uštede su planirane i modifikacijom mjere roditelj odgojitelj oko koje su danas prosvjedovali roditelji ispred Gradske skupštine. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na govornici je objasnio da će proračun biti prva točka dnevnog reda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čak i da odluka o prijedlogu Gradske uprave o mjeri roditelj odgojitelj ne prođe, a već je proračun izglasan, u njemu ima dovoljno novca da se financira i po starom modelu. Znači, tu nema nikakvog problema, a jasno je da proračun mora biti prva točka dnevnog reda. S druge strane, demografske odluke će biti, kako je oporba i tražila, odmah na početku sjednice nakon tih točaka. Stvarno ne vidim nikakve potrebe da se sada tu nešto pjenimo'', kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Škoro istaknuo je kako je na ukidanje mjere roditelj-odgajatelj već upozoravao: 

"Podsjetit ću vas da je sučeljavanje bilo 22. ili 23. svibnja, kada sam mu direktno rekao da se bojim da će on ukinuti mjeru roditelj odgojitelj. On je na to meni rekao da ja obmanjujem i lažem javnost. Što se dogodilo u međuvremenu, vidjeli ste i sami. Ukinuo je tu mjeru. Ovo je najbolji dokaz da su ljudi nezadovoljni ukidanjem te mjere. Mislim da je nije trebao ukinuti, već unaprijediti", komentirao je Škoro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaiskrilo je i između Nenada Predovana iz Stranke rada i solidarnosti i Tomaševića.

"Protuzakonit je amandman, a tražite da se glasa o njemu. Tražite da se uzme od zemljišta, prodaje Gredelja. Vaša stranka je bila na vlasti, zadužili ste Grad i Holding, napravili rupu od milijarde kuna... Držite lekcije o nekakvim obmanama birača, je l' vi mene zezate? Potrošili ste na mjeru 15 puta više nego na izgradnju vrtića, a sad tvrdite da nema dovoljno vrtića za tu djecu, kako vas nije sram da baš vi to tvrdite?" kazao je oštro Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ostaju bez prava /

VIDEO Roditelji-odgojitelji prosvjeduju pred Gradskom skupštinom: Tomaševića dočekali zvižducima i povicima 'Ostavka! Ostavka!'

Image
ostaju bez prava /

VIDEO Roditelji-odgojitelji prosvjeduju pred Gradskom skupštinom: Tomaševića dočekali zvižducima i povicima 'Ostavka! Ostavka!'

Na izjavi za medije, Tomašević brani odluku

"Pravedna, dobra i efikasna je odluka o mjeri roditelj odgojitelj. Tisuću kuna i upis u vrtiće te zaposlenje. Naša demografska politika se temelji na tome da svako dijete ima pristup u svom kvartu kvalitetnom obrazovanju. Novčani transferi dovode do depopulacije drugih dijelova Hrvatske jer obitelji s puno djece sele u Grad Zagreb zbog ovih transfera koji drugdje ne postoje. Činjenica jest da je ta mjera počela s 23 milijuna kuna, a završila s 523 milijuna kuna. Sad će biti tek rasprava o proračunu. Imali smo preko tri sata situaciju da nije ni izglasan dnevni red", kazao je gradonačelnik i dodao: 

"To je odluka o novčanoj pomoći, ne radi se ni o kakvom zakonu, ni o kakvom stečenom pravu, radi se o odluci, ne o zakonu, ne postoji čak ni ugovorni odnos između Grada i korisnika." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je za sada slobodno preko 500 mjesta u dječjim vrtićima, a da planiraju izgraditi barem još četiri te u sljedeće dvije godine njih 8. 

Komentirao je i snimku koja kruži internetom u kojem se vidi da radnici Čistoće prazne različite kontejnere u isti kamion. Ubrzo su iz Čistoće demantirali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informirali su me da se radi zapravo o tome da je bio nemoguće pristup do jednog kontejnera i da su zbog toga morali izvršiti uslugu tako da su prebacili vrećice privremeno u prazni spremnik za biootpad i onda iz tog spremnika ukrcali u kamion. Svako drugo objašnjenje ne bi imalo nikakvog smisla zato što koji bi bio smisao da u kamion za metal i plastiku ubacujete biootpad", kazao je.

Nije ostao dužan ni Škori: "Drago mi je pozdraviti zastupnika Škoru koji je prvi put nakon konstituirajuće sjednice došao na sjednicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su završene izjave, sjednica je nastavljena s raspravom o proračunu. 

Komentirao je i obnovu stadiona u Maksimiru i rekao kako će se stadion rušiti i graditi novi jer je to jeftinije nego da se obnavlja stari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo