ABECEDA POJMOVA / C kao catch-all, cenzus, cijepanje...

Image
Foto: RTL

Cijepanje glasova je dodjela glasova birača nositeljima različitih političkih opcija ili, općenitije, podjela političke lojalnosti birača u izborima.

18.11.2011.
12:16
RTL
VOYO logo

Catch-all stranka - tip političke strane koji se razvio nakon II. svjetskog rata iz masovne stranke. To su narodne stranke nasuprot prethodnim klasnim strankama, jer se obraćaju svim kategorijama brirača, a ne pojedinim klasama, usredotočuju se na nacionalne, a ne na posebne socijalne interese, a potporu birača nastoje zadobiti agresivinom izbornom propagandom.

Cenzusno biračko pravo - ograničeno biračko pravo iz kojega su isključene cijele spolne, vjerske, etničke, rasne, statusne odnosno socijalne skupine građana ili je njihovo posjeodvanje biračkog prava zakonski uvjetovano ispunjavanjem dodatnih, posebnih uvjeta. Povijesno najmasovniji oblik cenzusnog prava temeljio se na sposlnome ili rodnom cenzusu koji je iz prava glasa isključivao žene, te su one i u najrazvijenijim zemljama dobivale pravo glasa znantno kasnije od muškaraca: u Francuskoj 1944, u Italiji 1946, u Belgiji 1948, a u Švicarskoj 1971. i Lihtenštajnu 1984. Rasni cenzus isključivao je iz prava glasa uglavnom nebjelačke zajednice, a najdulje se održao u Južnoafričkoj Republici, gdje su prvi izbori održani na temelju općega I jednakog prava glasa održani tek 1994. Etnički i vjerski cenzusi pogađali su obično manjine. Obrazovni cenzus pogađao je nepismene, a imovinski siromašne. Cenzusno biračko pravo obrazlagano je tvrdnjama da u odlučivanju o političkoj zajednici trebaju sudjelovati samo oni koji mogu razborito i samostalno prosuđivati o javnim poslovima, kao i oni koji imaju privatno vlasništvo ili neku imovinu te nisu samo materijalno neovisni nego su I prirodno zainteresirani za dobrobit zajednice.

Cijepanje glasova - dodjela glasova birača nositeljima različitih političkih opcija ili, općenitije, podjela političke lojalnosti birača u izborima. Pojam potječe iz izborne prakse SAD-a gdje je označavao različito glasovanje birača za različite političke institucije koje se biraju istoga dana na jednome glasačkom listiću. Birač “cijepa” svoj glasački listić (splii ticket) tako što, primjerice, u izborima za Predstavnički dom američkog Kongresa glasuje za kandidata Demokratske strane, a u izborima za Senat za kandidata Republikanske stranke. U europskoj izbornoj tradiciji pod splittingom se pak misli na različito glasovanje birača u izborima za jedno te isto tijelo, primjerice za Zastupnički dom Hrvatskog sabora. Institucionalni uvjet cijepanja glasova je sustav glasovanja s dva glasa u kombiniranim izbornim sustavima, što biraču omogućuje da jednim glasuje glasuje za kandidata, primjerice, konzervativne stranke u svojemu izbornom okrugu gdje se većinom glasova bira jedan kandidat, a drugi glas da dade listi socijaldemokratske stranke u razmjernom segmentu izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo