ŠEF STRANKE / Čačić komentirao Dumbovićevo uhićenje: 'Sve će to pasti u vodu, kao što u 90% slučajeva biva'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Dumbović je uhićen u akciji policije i Uskoka zbog sumnje da je kao gradonačelnik pogodovao tvrtkama povezanih s njegovim sinom vezano uz dobivanje poslova s gradom

14.6.2022.
13:53
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je bivši gradonačelnik Petrinje, Reformist Darinko Dumbović u utorak ujutro uhićen, čelnik stranke Radimir Čačić za Hinu je kazao da će, dokaže li mu se krivnja, biti smijenjen sa svih stranačkih dužnosti.

Dumbović je uhićen u akciji policije i Uskoka zbog sumnje da je kao gradonačelnik pogodovao tvrtkama povezanih s njegovim sinom vezano uz dobivanje poslova s gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je kriv, treba odgovarati, ako nije mora u svojoj obrani, podigne li se optužnica protiv njega, te optužbe opovrgnuti. To vrijedi za svakoga", naglasio je Čačić te dodao kako će Dumbovića, u slučaju da mu se dokaže krivnja, smijeniti sa svih stranačkih dužnosti.

Zbog sumnje u pogodovanje sinu i njegovim poslovnim partnerima pri dodjeli poslova na području grada Dumbović i njegov sin Darko uhićeni su u utorak ujutro u Petrinji. Pretpostavlja se da se sumnje odnose na dodjelu poslova tvrtki Titan Commerce, koja je osim poslova obnove nakon potresa, obavljala i mnoge druga građevinske radove u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Luca Gašpar Šako /

Petrinjska vijećnica: 'Dumbovića sam prijavljivala godinama. HDZ je sve znao. Hapse ga prekasno, to je jadno'

Image
Luca Gašpar Šako /

Petrinjska vijećnica: 'Dumbovića sam prijavljivala godinama. HDZ je sve znao. Hapse ga prekasno, to je jadno'

Čačić je slučaj komentirao i na Markovu trgu uoči koalicijskog sastanka vladajuće većine, ponovivši da njihova stranka ima nultu toleranciju prema korupciji.

Čačić uvjeren da će sve "pasti u vodu"

"U konkretnom slučaju, osobno sam uvjeren i iskreno se nadam da će sve to skupa pasti u vodu, kao što to u 90 posto slučajeva biva. Međutim, bez obzira na presumpciju nevinosti, ako je Dumbović kriv on za sve učinjeno protuzakonito i što mu se dokaže mora odgovarati", rekao je Čačić novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li ranije čuo za navodne malverzacije s kojima se povezivao Dumbović, Čačić kaže da jest, ali samo iz medija. "Moje spoznaje o tome su jednake kao i svakog prosječnog građanina koji prati informacije. Osobno sam uvjeren da je Dumbović nevin, to što sam ja uvjeren ni na kakav način nije mjerodavno", naglasio je Čačić.

Izvijestio je da već dvije i pol godine imaju prijedlog koji su iznijeli pred vladajućom većinom o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku gdje traže da ovakvi postupci za dužnosnike ne traju po 12, 13 ili 15 godina. "Nego da se zbog javnog interesa i društvenog značaja takve stvari procesuiraju u 'fast-track' postupku, koji kad krene mora završiti okvirno maksimalno u tri godine, a po mogućnosti u šest mjeseci", kazao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da imaju i zahtjev koji nije usvojen, ali inzistiraju na njemu, da Vrhovni sud u kaznenim postupcima nema pravo vraćati presudu beskonačno puta i time otezati pravorijek sudstva. Zaključio je da je interes Hrvatske da građani imaju povjerenja u pravosudni sustav.

Inicijator prosvjeda protiv Dumbovića: Znao sam da će do toga doći

Dragovoljac Domovinskog rata Ivo Vranić - Buva, predstavnik Inicijative branitelja grada Petrinje, inicijator više prosvjeda protiv tadašnjeg gradonačelnika Dumbovića, novinarima je kazao da je znao da će doći do Dumbovićeva uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još smo u travnju prošle godine, kao inicijativa podnijeli prve kaznene prijave protiv bivšeg gradonačelnika, zbog njegovih marifetluka s humanitarnom pomoći, koja je dolazila iz zemlje i svijeta.

Podnijeli smo i dokaze o pomoći koja je došla iz Kladuše s oko 120 tona građevinskog materijala, namještaja i druge robe, koja nije podijeljena stradalnicima. Sličan slučaj netransparentne podjele vrijedne pomoći nastavile su se i kasnije. Vjerujem da će i to biti predmet istrage", kaže Vranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo