Frljić ispunjava cilj / Čadež za RTL Danas: 'Ovo je totalitarna cenzura, koja nema veze s političkom odlukom'

Ministarstvo kulture danas se ograđuje od Frljićeve predstave. Kažu da umjetnik treba imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca

25.4.2017.
18:52
VOYO logo

Uzbudljivo je bilo sinoć u Splitu zbog Frljićeve predstave koja gdje god stigne - diže prašinu. Frljić provocira. To mu je glavni cilj. I uspijeva u tome. Sinoć u Splitu posla je imala i policija. Prosvjednici su Frljiću poručili da zloupotrebljava slobodu u umjetnosti - lošim provokacijama. Predstava je kasnila, publika je iz kazališta izišla podijeljena.

I redateljica Saša Broz kritizira Frljića. Gledala je, kaže, dvije njegove predstave. Jednu je prespavala, a s druge kaže nije mogla izići jer je bila članica žirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O umjetničkoj vrijednosti Frljićevih djela i talentu da digne nacije na noge u RTL-u Danas govorio je Tomislav Čadež, kazališni kritičar Jutarnjeg lista.

Je li za vas Frljić kvalitetan redatelj? 
"Riječ kvalitetan je neprilagođena za kazališno redateljstvo, više bi to bilo za mesnu industriju. Pitanje je koliko je Frljić vješt, izučen, hrabar, aktualan, kakvim tehničkim vještinama vlada, koliko je njegova predstava uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao mlad redatelj on se jako lijepo razvio. Možda je nakon te početničke faze jednostavno odlučio više se ne baviti kazalištem koje bi drugi smatrali kazalištem, nego da se bavi aktivizmom u kazalištu. Što se može nekome svidjeti ili ne, ali i dalje se u okviru kazališnog čina", kazao je Čadež.

Vidjeli smo priopćenje Ministarstva, što politika ima s kazalištem?
Ne može ministrica izdavati priopćenje u kojemu propisuje što je umjetnost, a što nije umjetnost. Bez obzira na predmet ili sadržaj predstave, nije premjereno da Ministarstvo kulture reagira na taj način. To je skandal. Posljedica političke odluke ili unutarpolitičke borbe u vladajućoj stranci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane - je li Frljić sam po sebi politički projekt? 
"To je druga strana pitanja. Koliko je politički projekt je jasno po tome što je bio intendant jednog Hrvatskog narodnog kazališta, a o tome odlučuju isključivo političari. On je u istoj kategoriji s njima.

To je moguća politička odluka da jedna politička stranka provodi takav program u sklopu kojeg ne želi financirati takve predstave. To se provjerava na izborima, a ja se ne bih složio s time. Ali to je onda politička odluka. Ovo je jedna totalitarna cenzura, koja nema veze s političkom odlukom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj - jače od činjenice da Frljić igra u nacionalnim kazalištima i na Marulićevim danima odjekuje vijest o prosvjedu. Nije li upravo to demokracija - pravo na redateljsku slobodu i pravo javnosti na mišljenje?

"Tome se nema što dodati", složio se Čadež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo