DRUGI DAN BOŽIĆA / Čak 15 godina čekalo je Štefanje da se rodi jedan novi mali Stjepan. Još da bude koja mala Štefica ...

Blagdan svetog Stjepana poseban je, a slavlja i čestitara ne manjka

26.12.2019.
19:38
VOYO logo

Blagdan svetog Stjepana poseban je upravo u mjestu Štefanje u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji iako je ondje sve manje Stjepana. No nakon 15 godina ove se rodio jedan. Nema ni puno Štefica ni Štefanija, ali zato ne manjka slavlja ni čestitara.

Glazbeni čestitari stigli su u dvorište 77-godišnjeg i 16-ogodišnjeg Stjepana Bertića. Stariji Stjepan ponosni je djed 13 unučadi, a ovoga puta uz njih osmero slavilo se Štefanje u Štefanju.

A običaj u ovom domu u Štefanju - poležaji. Najmlađe čestitare baka Marija Bertić posipa žitom, kukuruzom i grahom kako bi godina bila plodna: ''Luka, kruha, sveta voda. Svetimo poležaj pošto imamo osmero unučadi, onda su svi poležaji, kako ću jednog''.

Veselje je i za blagdanskom trpezom u obitelji Štefović u Starom Štefanju. Slavi se prezimendan, a Dražen Štefović objašnjava: ''Za nas je sveti Stjepan veliki svetac u župi, ali i u našoj obitelji pošto nam je prezime Štefović, a moj djed je bio Stjepan''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

A Sveti Stjepan zaštitnik je župe u Štefanju koja ove godine slavi 777 godina. Štefančani su prije čestitarenja bili na misnom slavlju. Župnik Mirek Hrvojić u župi sv. Stjepana Prvomučenika ističe: ''Crkva nas stavlja da razmišljamo i da se ugledamo svi u primjer i uzor mučenika koji je bio spreman za Isusa Krista, učitelja iz Nazareta dati najviše što možemo dati, a to je vlastiti život''.

U Štefanju živi 2.500 ljudi i uglavnom se bave poljoprivredom. 27 je Stjepana, dok Štefica manjka - tek su dvije.

Zamjenik načelnika Općine Štefanje HDZ-ov Silvester Štefović ističe: ''Mi dajemo poticaje za novorođenčadi, od iduće godine to povećavamo na 2.000 kuna, sada je 1.000. Odlučili smo potaknuti time što je manje Stjepana pa bi dodatni poticaj to bio za one koji nazovu dijete Stjepan ili izvedenica imena''.

Ove godine razlog za slavlje ipak imaju jer se jedan Stjepan rodio, a možda se već do idućeg Štefanja u mjestu nazdravi za još jednog Štefa ili Šteficu, a imendane slave i Krunoslavi i Krunoslave jer Stjepan je ime koje dolazi od riječi stefanos čije je značenje vijenac, kruna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo