GRAĐANI NEZADOVOLJNI / Čak 94 posto Hrvata smatra da bi kućanski aparati trebali trajati duže: 'Ipak se isplati popravljati telefon star 3 godine'

Još malo pa će proći desetljeće od kada traje borba za europski zakon kojim bi se zabranilo programiranje kvarenja uređaja

5.4.2022.
8:00
VOYO logo

Perilice suđa, hladnjaci, pećnice mnogima se pokvare upravo kada im istekne jamstvo, a 94 posto Hrvata smatra da bi kućanski aparati trebali trajati duže. Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan nastavlja borbu.

Televizore popravlja već 26 godina, tehnologija se kaže promijenila i uređaji traju kraće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se zaista ugraditi materijal koji ima programiranu kvalitetu u smislu broja radnih sati. Hlađenja možda nisu dovoljno dobra i može se dogoditi da nakon 2,3 godine pokažu prvi kvar. To prije nije bilo tako", kaže Zoran Stašević, vlasnik servisa za TV uređaje.

Image
STANOVNICI PRESRETNI /

U Hrvatskoj skoro 200 kilometara četvornih pod minama, a do sada u Karlovačkoj županiji od njih poginulo 16 osoba

Image
STANOVNICI PRESRETNI /

U Hrvatskoj skoro 200 kilometara četvornih pod minama, a do sada u Karlovačkoj županiji od njih poginulo 16 osoba

I dalje bi prvo preporučio popravak, da se ne isplati popravljati, tvrdi to je ipak mit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena televizora je bila oko pet tisuća kuna, popravak sada, majstorska usluga i dijelovi oko 150 kuna. Gola matematika". tvrdi Stašević.

Mnogi će građani radije kupiti novi. Kažu, dobro je ako uređaji prežive do isteka garancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stroj je kupljen, istekla mu garancija i pokvario se i sad tražim novu veš mašinu", kaže Nikola Pintarić iz Zagreba. 

"Po mom iskustvu mislim da je bolje kupiti novi nego popravljati, osim ako nemate od mame ili bake," smatra Monika Popović.

Trgovci poručuju: trajanje garancija propisuju zakoni, a proizvođači se tuku za svakog kupca.

"Ne bi veliki svjetski proizvođači davali garancije od 5 godina kad ne bi bili sigurni da će ti proizvodi raditi. Ista veš mašina u obitelji koja se vrti svaki dan i veš mašinu u apartmanu koja se vrti dva puta godišnje. Koja će koliko trajati", pita se predsjednik Uprave trgovačkog centra, Slobodan Školnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 94 posto građana smatra da kućanski aparati danas traju kraće nego prije 20 godina. Njih 61 posto misli da se proizvode s ugrađenim kvarom kako bi morali kupovati nove. 85 posto građana smatra da na uređaju treba pisati koliko će trajati.

Istraživanje je provela europarlamentarka Biljana Borzan. Uskoro će početi rasprava u Europskom parlamentu, a zakon koji bi zabranio ugrađene kvarove, potrošačima dao informacije o trajanju i popravku uređaja očekuje za dvije godine.

"Svaka Vlada može sama mijenjati procese i ne čekati dugotrajne procese u Europskoj uniji. Austrija na proizvodima ima oznaku koji će uređaj trajati, koliko ga je lako popraviti. Skandinavske zemlje postoje porezne olakšice za one koji su se odlučili na popravak. Francuska zakonom brani programirano kvarenje uređaja", tvrdi zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan. 

Ovakav zakon, smatra, štitit će potrošače i okoliš, a popravljanje uređaja sačuvat će, ali i otvoriti nova radna mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo