ČEPOVIMA PROTIV LEUKEMIJE / Čakovečka udruga skupila već 365 tona čepova. Zagreb zasad ne sudjeluje u akciji

Organizirali su se kroz komunalna poduzeća i volontere u cijeloj Hrvatskoj i čepovi stižu sa svih strana. Skoro sa svih strana

27.10.2021.
7:00
VOYO logo

Možda niste znali, ali plastični čepovi na pet ambalaži se ne mogu i ne smiju reciklirati zajedno s plastičnim bocama jer je riječ o sasvim drugačijem tipu plastike. Ali to ne znači da su beskorisni.

Dapače, mogu i te kako biti korisni i to u nabavci skupih lijekova za oboljele od leukemije i limfoma. Ali, mora ih se skupiti stvarno mnogo, recimo za jedan skupi lijek potrebno je čak 7 tona čepova. I premda se to čini kao nemoguća misija, za Udrugu oboljelih iz Čakovca ništa nije nemoguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizirali su se kroz komunalna poduzeća i volontere u cijeloj Hrvatskoj i čepovi stižu sa svih strana. Skoro sa svih strana, jer ono najveće komunalno poduzeće, Čistoća iz Zagreba još nije reagiralo. Ali pokrenut će se valjda i oni.

Za jedne smeće, a za duge lijek. Dobrodošli u svijet čepova Udruge za oboljele od leukemije i limfoma. Skupljaju čepove, prodaju ih otkupljivaču i pomažu svojim članovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ovi čepovi vama i članovima vaše udruge znače? Jako puno, jer taj čep je i novi lijek, mi možemo s čepovima koje prodamo kupiti lijekove koji nisu na listi HZZO, ili ih nema u Hrvatskoj. Kupili smo jako puno medicinskih pomagala, tako da je svaki čep dobrodošao", kaže predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Emil Vibović

Jedna njihova akcija razvrstavanja ovako izgleda... Trebaju tone čepova koji im možete dostaviti putem sabirnih centara, različitih udruga i poduzeća u vašem gradu, ili čak poštom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kilogram čepova koliko ih se otprilike nalazi u ovoj boci dobiju kunu i pol. Do sada su ih skupili 365 tona. 

Isplatili su oko 10 tisuća eura novčane pomoći svojim članovima, među kojima i gospođi Aniti čiji šestogodišnji sin Mio boluje od leukemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On se razbolio s tri mjeseca, s godinu dana su mu transplantirane matične stanice, sada je ok. Udruga vam puno pomaže? Da, u financijskom smislu evo sada mi treba za nove lijekove , to je 50 kuna, ali nama to znači mjesečno", kaže članica Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Anita Zadravec.

Čakovečka udruga ima 100 aktivnih članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši članovi su transplatirani Hočkin, Slavica, Nada i Stjepan, ja koštana srž i naši volonteri, a ja samo uvodim reda."

Grad Zagreb je čuo, ali kao i da nije

U red je Slivija dovela i svoje kolege u Međimurskoj policijskoj upravi koji još od 2015. pomažu Udruzi i ne bacaju čepove. Svijetli primjer je i Grad Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu imamo postavljene na ulazu u upravnu zgradu spremnike i naši svi korisnici donose tu čepove, tamo gdje se pokaže da je skupljena veća količina džepova mi ih pokupimo i prosljeđujemo udrugama oboljelima od leukemije", poručuje direktor Čistoće Zadar John Krstičević

U projekt koji postoji već osam godina uključeno je gotovo 1000 ustanova, organizacija, udruga, škola, vrtića, županija gradova, općina, ali ne i Grad Zagreb pa volonteri često ispred trgovačkih lanaca građane mole za čepove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvjezdana je volonterka koja se priključila ovom projektu kroz inicijativu Ja bolji građanin. 

"Odvajam čepove, skidam ih s boca, isperem, odvojim u spremnik jedan koji je na ulazu u našu zgradu, ima kutija u kojoj to prikupljamo", kazala je volonterka Zvjezdana Debić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što prikupljaju čepove, educiraju građane. 

"Evo moram i ja priznati da nisam niti ja znala i nije čula, ali hvale vrijedna akcija", kaže Ivanka Macan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb je čuo, ali kao i da nije. U glavnom gradu Udruga nema sabirni centar.

"Građani nemaju gdje čepove ostavljati u Zagrebu? Tako je, mi smo pisali Holdingu i Čistoći, ali nemamo odgovor. Razumijem da je smjena vlasti, ali to traje predugo", rekao je predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Emil Vibović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naš upit se nisu oglušili pa su večeras kontaktirali Udrugu i dogovorili sastanak za idući tjedan. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo