kaos u oluji / Vatrogasni zapovjednik Čazme: 'Bio sam na Baniji, u Gunji, ali ovako nešto nikada nisam doživio...'

Siloviti vjetar prevrnuo je i kamione od 15 tona, vlasnici kažu: 'Vjetar na Maslenici je ništa, što je ovo bilo'

16.9.2022.
20:00
VOYO logo

"Bili smo u školi pod 'Prirodom i društvom'. Sve se zacrnilo i samo je počelo tući sve na prozore. Samo da nije skoro prozore potuklo", rekao nam je Kristijan Tomašević iz Čazme.

I Kristijanov dom ostao je bez krova, kao i još 40 obiteljskih kuća. "To od komada kad je puhnulo, nastalo je veliko kovitlanje. Skoro nismo uspjeli pobjeći u kuću jer je šljiva krenula na nas. Onda je stalo i čuli gromoglasno uuuu. Susjedov krov je prebačen u dvorište trećeg susjeda", prepričava Branko Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravljajući krov danas je nastradao i policajac koji je van službe pomagao susjedi. Pao je s ljestvi i slomio rebra. Djevojčica, koja je u nevremenu slomila nogu, oporavlja se nakon operacije u Zagrebu.

"Bila je u nesvijesti, nešto je palo, ona se ničeg ne sjeća", govori nam majka Jagoda Stjepanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SANACIJA OŠTEĆENIH OBJEKATA /

Zapovjednik JVP Čazma: 'Kiša ne prestaje, pred nama je duga noć. Na terenu je 75 ljudi'

Image
SANACIJA OŠTEĆENIH OBJEKATA /

Zapovjednik JVP Čazma: 'Kiša ne prestaje, pred nama je duga noć. Na terenu je 75 ljudi'

O silini nevremena najbolje govori prizor tri prevrnuta šlepera, svaki po 15 tona. Maja Štampar Puđa, vlasnica kamiona, kaže nam: "Vjetar na Maslenici je ništa, što je ovo bilo. Šok, plač - od tih kamiona mi živimo. Tuga, tuga, tuga." Luka Štampar, vlasnik kamiona, također govori: "Ljut, razočaran. Toliko ljubavi truda i novaca uložio sam u taj kamion. Ne mogu još uvijek doći k sebi, da vjetar može prevrnut kamion..."

Bez krova su ostale mrtvačnica i zgrada Čazmatransa s koje je lim sletio na četiri parkirana automobila. Tomislav svoj može odvesti na otpad. "Najvjerojatnije mogu proglasiti totalnu štetu. Šok, nevjerica, ali što je tu je idemo dalje", kaže Tomislav Ivačević, vlasnik automobila. Kaže, on je pogrebnik i sretan je što nije bilo posla za njega po ovom velikom zlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je zlo savinulo i dalekovode, vadilo drveća skupa s korijenjem. Baka Marija Tišljar kaže nam: ""Kad sam ja trčala rastvoriti, to je sve došlo. Led. Ja sam stara, ali to nisam doživjela. Kad sam htjela prozore zatvoriti, srušilo me u sobu. Tišćem, tišćem i jedva sam zatvorila. Voda je već ušla u sobu, to je bio slap."

Na terenu su cijeloga dana sve žurne službe - od HGSS-a, radnika Elektre koji saniraju počupane električne stupove do vatrogasaca. Otvorene su državne robne rezerve odakle stižu šleperi građevinskog materijala, cerada za pokrivanje krovova, agregata i isušivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihomir Brnjac, zapovjednik JVP Čazma, kaže nam: "Bio sam na Baniji, pomagao kad je bio potres, u Gunji kad je bila poplava, ali ovako nešto nikada nisam doživio.

Župan Marko Marušić kaže: "Ima i ljudi koji nemaju što za jesti. Ali mi nećemo to dopustiti. Osiguran je i smještaj ako će trebati osigurati prenoćište tijekom idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećena je i crkva iz 13. stoljeća koja je zaštićeno kulturno dobro. Krov prokišnjava kroz rupe u stropu.

Dubravko Laus, dekan Čazmanskog dekanata, kaže nam_ "Izgledalo je apokaliptično. Na crkvi je stradalo krovište 500 do 700 cijepova, raskrilo nas je. Treba vidjeti što je s križevima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je nakon oluje kiša nastavila padati cijelu noć i dan, stanovnici bjelovarskog kraja se nadaju se da je najgore prošlo i da će im se nebo uskoro smilovati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo