STROGA KONTROLA ULASKA / Centar za socijalnu skrb u Đakovu bit će prvi u koji će biti ugrađen detektor metala

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Intenzivno se radi na ugradnji zaštitnih mehanizama na ulazu u Centar i znatno strožem režimu ulaska

29.7.2019.
11:48
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Od nezapamćene tragedije u Centru za socijalnu skrb Đakovo prošla su gotovo tri tjedna, a ova institucija još uvijek ne radi punom parom dok ravnateljica najavljuje strože provjere pri ulasku u Centar.

Podsjetimo, početkom srpnja ubijena je dugogodišnja socijalna radnica Blaženka Poplašen, pravnik te ustanove Ivan Pavić je ranjen te je kasnije preminuo, a u njih je iz vatrenog oružja pucao muškarac koji je stalna stranka Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je đakovački CZSS, radeći u suterenu Doma za starije i nemoćne, imao ulaz bez ikakve tehničke zaštite, videonadzora, a na ulazu je zaštitar koji nije naoružan jer zaštitarima zakon oružje dozvoljava samo pri angažmanu na novčarskim kućama poput Fine, banaka ... što centri za socijalnu srkb nisu. Kolektiv s manje od 30 zaposlenih, ali do sada s desecima stranaka koje su dnevno prolazile hodnikom i uredima Centra teško se oporavlja od nedavne tragedije. Nakon nje nije klasično radio sa strankama, a i sada je taj režim reduciran.

''Radimo samo nužno da bi Centar funkcionirao. Radimo samo hitne situacije, samo na poziv, a ovaj tjedan vidjet ćemo kako i što dalje'', kazala je za Glas Slavonije ravnateljica Centra Dubravka Petrović. Intenzivno se radi na ugradnji zaštitnih mehanizama na ulazu u Centar i znatno strožem režimu ulaska.

''U Ministarstvu su rekli da će svi centri dobiti detektor metala, a da je naš centar u prioritetu, da ćemo biti prvi u njegovoj ugradnji. Po svemu sudeći, bit će to metal-detektorska vrata, a moramo ugraditi i nadzorne kamere. Hoćemo li ugraditi i čitače kartica - vidjet ćemo još, treba napraviti nekakav odabir, a sve su to i postupci nabave, potrebne tri ponude i drugo što postupci nabave zahtijevaju'', istaknula je Petrović.

Najavljujući stroži sistem ulaska u Centar, dodaje da će svatko tko ulazi u njegov prostor morati zastati i bit će u određenom opsegu pregledan: ''Slijede daljnji dogovori sa zaštitarskom kućom, možda će se promijeniti ugovor s njima, dakako u onoliko prostora koliko to zakon dopušta. S MUP-om ćemo dogovoriti treba li napraviti još nešto''.

U CZSS-u Đakovo angažiran je zaštitar Securitasa, tvrtke iz Zagreba s ispostavom u Slavonskom Brodu.

Nedavna tragedija, dakako, u sasvim neki drugi plan bacila je mnogo toga. Centar je prije toga s pozornošću pratio sve oko natječaja za EU projekt koji bi mu, dobije li prolaz, otvorio vrata za veliki korak - trajno rješenje prostornog pitanja kroz gradnju vlastite zgrade na obližnjoj praznoj čestici. Jer, Centar je već desetljećima podstanar, u najmu prostora Doma za starije i nemoćne Đakovo. Prvobitno je rok za prijave na taj natječaj bio 5. srpnja, no taj je rok prolongiran pa je sada datum za prijave za natječaj 16. rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo