afera pirangate / Cerar očekuje da Hrvatska poštuje odluku suda, a MVEP poručuje: 'Mi s tim više nemamo veze'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poručuje da se osjećaju iznevjereno i podsjećaju da Hrvatska više nije stranka u tom postupku te se slijedom toga ne smatra ni obveznom postupiti u skladu s odlukom suda

30.6.2016.
19:24
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je presudu arbitražnog suda da nastavi postupak rješavanja graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, priopćio je u četvrtak ured premijera.

Image
Sud donio odluku /

Slovenija je povrijedila Sporazum o arbitraži, ali postupak se nastavlja

Image
Sud donio odluku /

Slovenija je povrijedila Sporazum o arbitraži, ali postupak se nastavlja

Prema Cerarovim riječima, Slovenija će i dalje podupirati arbitražni postupak i arbitražni sud, te vjeruje da je on u stanju donijeti "pravednu, konačnu i obvezujuću" presudu u dugogodišnjem sporu između dviju država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenija će tu odluku poštovati, a isto očekuje i od Hrvatske", rekao je slovenski premijer u priopćenju, dodavši da neriješeni spor opterećuje odnose dviju zemalja i njihovih stanovnika sve od kako su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države, te ga je zato "neophodno riješiti".

Odluku arbitražnog suda u Den Haagu da nastavi arbitražni postupak o graničnom prijeporu Hrvatske sa Slovenijom, što je zadnjih godinu dana bilo i službeno stajalište Ljubljane koja je odluku hrvatskog Sabora i vlade o izlasku iz postupka zbog arbitražnog skandala koji je izazvala Slovenija držala neopravdanom, komentirao je i predsjednik Borut Pahor koji je njome zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavam zadovoljstvo odlukom arbitražnog suda da nastavi sa svojim radom i ona me ohrabruje u očekivanju da će arbitri donijeti i konačnu presudu, te odrediti granicu između dvije države", navodi se u Pahorovoj kratkoj reakciji.

Pahor je kao slovenski premijer 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potpisao sporazum o arbitraži za koji je uvijek tvrdio da je bio njegov najveći vanjskopolitički uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska kaže da je odluke arbitražnog suda ne obvezuju

Hrvatsku ne obvezuju odluke arbitražnog suda za granicu sa Slovenijom koji je odlukom o nastavku arbitraže propustio vratiti povjerenje u svoj rad i arbitražno pravosuđe, objavila je u četvrtak hrvatska vlada nakon odluke arbitara da nastave s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum s Hrvatskom.

"Arbitražni sud je propustio vratiti povjerenje u vlastitu neovisnost i nepristranost te u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito", ocijenilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te MVEP ne komentira namjere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti graničnog spora između dviju država", kažu na Zrinjevcu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo