MAKARSKA RIVIJERA / Češki školarac napravio reportažu o cijenama na našoj obali: 'Espresso 8,50 kuna, sladoled 10. Nije skupo'

Image
Foto: Screenshot/Seznam.cz

Česima je poručio i da dvije litre pive koštaju oko 30 kuna, pola litre u kafiću oko 20. Pita sa sirom košta 17, a hamburger 35. Cijene pizze kreću se od 55 do 65 kuna

21.7.2022.
12:42
Screenshot/Seznam.cz
VOYO logo

Ako je suditi prema stream kanalu 11-godišnjeg češkog školarca Tomáša Hrnčířa, Česi bolje reklamiraju Hrvatsku nego li to činimo sami. On je, naime, snimio video o cijenama u Hrvatskoj i svojim sugrađanima poručio da nije istina da je Hrvatska preskupa, piše Jutarnji list.

Obilazio je Drvenik na Makarskoj rivijeri koji je, objasnio je 11-godišnjak, omiljena destinacija čeških turista. Ondje je, sudeći prema onome što je snimio, i dalje moguće preživjeti po normalnim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Espresso u Drveniku stoji oko 8,50 kuna, a bijeli kruh kojeg je kupio u pekari 12. Kilogram krumpira platio je 10 kuna, a u lokalnoj trgovini je našao jabuke po cijeli od 10 kuna, rajčice po cijeni od 17,50, deset deka šunke za 9,50, sira kunu manje. Za dvije litre Coca Cole treba izdvojiti 18 kuna.

Tomaš je kasnije kupio kuglicu sladoleda po cijeni od deset kuna, a Česima je poručio i da dvije litre pive koštaju oko 30 kuna, pola litre u kafiću oko 20. Pita sa sirom košta 17, a hamburger 35. Cijene pizze kreću se od 55 do 65 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za potrebe svoje emisije Tomaš je razgovarao i s lokalnim stanovnikom Zdravkom Urlićem te ga pitao što misli o tome da se stalno izvještava kako su cijene u Hrvatskoj previsoke.

"Realno, te priče kako je kod nas skupo i prljavo nisu točne. Mi imamo najčišće more. Evo sad se piše da su kod nas stigle meduze, a ja je nisam dosad vidio. Ne znam čak niti kako ona izgleda, a od malih sam nogu na moru. To je turistička propaganda onih koji žele turiste privući k sebi. Normalna riba u Hrvatskoj, recimo skuša s čašom vina, pa to ćete platiti oko 80 kuna. No, zubatac ili šanpjer, pa to su visokokvalitetne ribe koje dobar dio turista uopće ne pozna, a koje su u restoranima skupe", kazao je Urlić koji s Tomašem pričao na hrvatskom, ali ubacuje sve one češke riječi koje je kao turistički djelatnik s godinama naučio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, njegova emisija zove se "Par riječi s Tomašem", a nastaje u produkciji njegove obitelji na čelu s njegovom bakom. Intervjuirao je i bivšeg češkog ministra zdravstva Adama Vojtecha, a nedavno je snimio i emisiju u kojoj pojašnjava zašto Hrvati vole češke turiste te kako se u Hrvatskoj živi. Emisija o Hrvatskoj može se vidjeti na streamu portala Se

znam.cz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo