TURISTIČKI POTENCIJALI / Četiri sarkofaga i prvi indoeuropski kalendar: Koristimo li dovoljno turistički potencijal arheološkog El Dorada?

Image
Foto: Shutterstock/TZ Vinkovci/Davor Javorovic/PIXSELL

'Arheološki turizam' nije kovanica izmišljena za potrebe ovog teksta

12.7.2022.
17:13
Shutterstock/TZ Vinkovci/Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Osam tisuća godina života, najstariji europski grad. Tamo je nastala europska civilizacija, tamo je nastao prvi indoeuropski kalendar Orion. Tisućljećima su se brojne kulture tamo redale i ostavljale svoje tragove…

A rezultat toga - barem četiri sarkofaga, a moguće da ih je i još. Jučer u Vinkovcima iskopan je jedan iz rimskog doba, pronađen tijekom građevinskih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na tom području arheolozi su tijekom godina pronašli ogroman broj nalaza. Vinkovci imaju dugu arheološku povijest, a najstariji pronađeni nalazi potječu iz mlađeg kamenog doba. Tlo pod nogama lokalnih istraživača, arheološki El Dorado, uvijek sprema neka iznenađenja.

Image
OTKRIĆE U VINKOVCIMA /

Sarkofag je opljačkan, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost: 'Gdje god zabodeš u Vinkovcima nešto se pronađe'

Image
OTKRIĆE U VINKOVCIMA /

Sarkofag je opljačkan, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost: 'Gdje god zabodeš u Vinkovcima nešto se pronađe'

Pa je stoga najznačajnija turistička grana za grad - povijesno-kulturni turizam. Prema informacijama turističke zajednice grada Vinkovaca turisti sve više dolaze u grad kako bi upoznali povijest grada te dobili uvid u razvoj grada kroz povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, je li stvarnost zaista takva i dolaze li turisti upoznati povijest grada? Arheološki turizam nije kovanica izmišljena za potrebe ovog teksta, već zaista postoji - a u nekim mjestima i cvjeta!

“Posjetite Arheološki park Sopot koji je povezan s gradom 3 km dugačkom biciklističkom stazom. Park se nalazi uz izletište Sopot gdje možete provesti ugodan dan s društvom i odmah posjetiti šest sopotskih kućica rekonstruiranih prema nalazima s toga lokaliteta.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako stoji na web stranici Turističke zajednice grada Vinkovaca. Na službenom portalu turističke zajednice to je jedina arheološka od 13 navedenih aktivnosti koje predlažu kao odgovor na pitanje - što posjetiti i doživjeti u Vinkovcima?

A Arheološki park Sopot, u najmanju ruku, izgleda tužno. Daleko je to od svjetski poznatih arheoloških nalazišta koje broje milijune posjetitelja. Taj se “park” realizirao sredstvima Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Poglavarstva grada Vinkovaca, a izgradilo se 6 kuća po uzoru na sopotske - koje su otkrivene u arheološkim iskopavanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Turistička zajednica grada Vinkovaca
Image
Foto: Turistička zajednica grada Vinkovaca

S druge strane imamo grandiozne piramide u Gizi, antički grad Mikenu, megalitsko nalazište Stonehenge…Sve iznimno vrijedna arheološka nalazišta sačuvana do današnjeg dana - a koje suvremeni turisti, za razliku od domaćih lokaliteta, zapravo i posjećuju.

Tako za razliku od Republike Hrvatske, postoje uspješni primjeri valorizacije spomeničke i arheološke baštine. Kao što su Italija i Grčka. Ali nisu samo to zemlje s dugogodišnjom uspješnom tradicijom arheološkog turizma. Mnogo zemalja nastoji im se pridružiti i usvojiti spoznaje o arheologiji kao značajnom segmentu domaće turističke ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mi, kao zemlja orijentirana na turizam, još uvijek nemamo adekvatna rješenja za kulturne resurse i još se uvijek nismo uspjeli pozicionirati na tržištu kao zemlja bogate i kvalitetne kulturne ponude - unatoč silnim nalazištima.

Jasno je da Republika Hrvatska nedovoljno turistički vrednuje svoju arheološku baštinu, a potencijala je, s obzirom na broj nalazišta, mnogo. Arheološki turizam pokreće strast za prošlošću - koja je utrživa na više načina. Ne radi se ovdje samo o muzejima i nalazištima, već kreativnom pristupu turističkim dobrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva vrsta turizma podrazumijeva i uprizorenja povijesnih događaja, kazališne predstave, festivale… Osim toga, lokaliteti se mogu predstaviti kao područja “aktivnog odmora” jer se često nalaze na nepristupačnom tlu za koje je potrebna duža šetnja, a nekad i penjanje. Također, moguće je i otvaranje restorana koji u ponudi ima isključivo lokalne specijalitete.

Rješenja je puno, no čini se da rijetki uopće vide problem - a tko bi uopće taj problem trebao riješiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitu i očuvanje arheološke baštine provodi Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture te njeni konzervatorski odjeli, kao i Uprava za arhivsku djelatnost i arheološku baštinu Ministarstva kulture. Arheološkim istraživanjima se u Hrvatskoj bavi deset institucija arheološkog profila, kao i arheolozi koji su zaposleni u muzejskim ustanovama.

Osim toga, arheološka baština zaštićena je zakonima te je u većini zemalja u vlasništvu države ili javnih institucija. Također, domaće stanovništvo plaća porez kako bi se provodila arheološka istraživanja i iskopavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arheološki turizam može poslužiti kao svojevrstan “ekonomski balzam” za oštećena lokalna gospodarstva, kao i prilika za poboljšanje i očuvanje lokalnog identiteta.

Turistička ponuda je onoliko loša ili dobra koliko sami odlučimo. Zajednica mora odlučiti na koji način želi biti prezentirana, no potrebno je i da ju institucije i državne institucije saslušaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo