potražnja stagnira / Cijene hrane i dalje rastu, proizvođači odojaka na teškim su mukama: 'Turisti dolaze k nama i onda tu jedu okuse svog zavičaja'

Domaći odojak košta 16 kuna po kilogramu, a s obzirom na nove cijene stočne hrane, to znači da se posluje s gubitkom

31.8.2021.
7:00
VOYO logo

Cijene hrane i dalje rastu. Iako se to tiče i mesa, proizvođači odojaka tvrde da ni ove godine zarade nema ni na vidiku. Istina, kilogram ove delicije je dvije kune skuplji nego zimus, no kako su troškovi proizvodnje porasli, a potražnja u najmaju ruku stagnira cijene će se minimalno mijenjati.

Cvate turizam, dopuštena su i nešto veća okupljanja, no odojci se i dalje slabo vrte. Tu i tamo nađe se pokoji kupac na veliko, ali proizvođači se teškom mukom mogu sjetiti kada su posljednji put imali nekoga tko im je onako za sebe došao po odojka na kućni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rekordna poskupljenja /

Cijene hrane na globalnom tržištu imaju najveći rast u sedam godina. Provjerili smo kako će se to odraziti na Hrvatsku

Image
rekordna poskupljenja /

Cijene hrane na globalnom tržištu imaju najveći rast u sedam godina. Provjerili smo kako će se to odraziti na Hrvatsku

''Ja ne pamtim kako se bavim svinjogojstvom kad je bilo lošije. Prvo po pitanju cijene, a onda po pitanju potražnje. Gledajte, u trgovačkim centrima imate akciju 19,99 kn. Kila odojka! Eh, sad kad budete vi njega stavili u pećnicu sad je druga stvar jel budu susjedi osjetili da pečete odojka ili nešto drugo, morate sami prosuditi'', rekao je Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije.

Domaći odojak košta 16 kuna po kilogramu, a s obzirom na nove cijene stočne hrane, to znači da se posluje s gubitkom. Da bi se nešto zaradilo, cijena bi trebala biti 22 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Žalosno je jer ne možemo samo čekati jesen, Božić, Veliku gospu i Uskrs da bi prodali odojke. Mi ih moramo prodati svaki dan i živjeti od toga, a tri put na godinu što bi cijena kunu, dvije bila veća, to je žalosno'', kazao je vlasnik OPG-a Slobodan Čanaki.

Trn u oku proizvođača je i meso iz uvoza, kojem jednostavno ne mogu konkurirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Turisti dolaze k nama, iz Njemačke, Nizozemske, Poljske, Španjolske i onda jedu tu okuse svojeg zavičaja. Samo možda bi trebali paziti, jer to nije prva klasa mesa, možda je malo više puta odmrzavano, jel. Čak me i nije briga, nek bude odmrzavano, ali direktno utječe na moju prvoklasnu proizvodnju'', kazao je Jagić.

S obzirom na trenutačnu situaciju, ne očekuje se znatnije poskupljenje odojaka. Za Božić i Novu godinu cijena bi im mogla porasti za kunu ili dvije, a sve više od toga proizvođači će, kažu, smatrati čudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo