ANALIZA / Čime je rezultirao sukob Peruška s Franckom? Rok za nagodbu vjerojatno će opet biti produljen

Nakon što su iz Agrokora odgovorili još žešće i usporedili ih s dječjim vrtićem u Francku spremaju odgovor. Dotad se žale i ostali dobavljači

21.5.2018.
18:36
VOYO logo

Pred vjerovnicima Agrokora ovih bi se dana trebao pojaviti nacrt ugovora nagodbe. Ulog je ogroman, pa su i tenzije sve veće. U Francku, koji bi mogao izgubiti stotine milijuna kuna, već danima postupak nazivaju nezakonitim, a poteze izvanredne uprave skandaloznima. 

Nakon što su iz Agrokora odgovorili još žešće i usporedili ih s dječjim vrtićem u Francku spremaju odgovor. Dotad se žale i ostali dobavljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, hoće li se nagodba završiti u roku?

Franck krenuo u verbalni rat, a sad su bez odgovora

“Nažalost njihovo ponašanje više liči na dječji vrtić. Zbog svojih partikularnih interesa u nizu svojih skandaloznih priopćenja gdje se Franck ponašao kao banka Agrokora postaju taoci jednog...”, grmio je nedavno pred novinarima izvanredni povjernik za Agrokor Fabris Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitajući s papira unaprijed pripremljene kritike, izvanredni povjerenik i njegova zamjenica jučer kao da su se natjecali tko će više potkopati Franck.

No u Francku su danas bez reakcije na teške riječi iz Agrokora. No samo zato što im, kažu, treba još vremena da detaljno prouče sve izrečeno na konferenciji za medije kako bi mogli detaljno odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, budući da su baš oni prvi krenuli u verbalni rat nezadovoljni što se odustalo od stalnog vjerovničkog vijeća upozoravali su da im je uskraćeno pravo sudjelovanja u kreiranju nagodbe. A ne zaboravimo, interes im je itekeko velik.

Prema podacima Agrokora, Franck je prijavio 274 milijuna kuna duga. Od toga 69 milijuna za kavu i ostalu robu, a čak 205 za financijske mjenice. Od iznosa za robu, Francku je plaćeno više nego ostalima, 50 milijuna kuna, odnosno 73 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No problem su mjenice. Jer uz 205 milijuna kuna koje je prijavio Franck, Agrokoru je prijavljeno još čak 437 milijuna kuna mjenica koje je Agrokor dao Francku, a Franck prodao financijskim institucijama koje imaju regresno pravo. To pak znači da će taj dug, ako ne uspiju naplatiti od Agrokora, potraživati od Francka.

Priča s mjenicama teška je 642 milijuna kuna. Usporedbe radi, cijeli prihod kompanije 2016. iznosio je 822 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Franck i određeni drugi domaći hrvatski dobavljači koji su sudjelovali u jednom specifičnom obliku financiranja s Agrokor grupacijom sada po postojećem modelu nagodbe bi pretprjeli veće ili velike financijske gubitke. Kolike? Možemo ih stvarno izratit u milijunima kuna”, ističe za RTL financijski stručnjak Hrvoje Japunčić.

Marić: 'Sve pratimo'

One crnje prognoze spominjale su i 90 posto otpisa duga za mjenice. U svakom slučaju, krizu u Agrokoru platit će i država koja u Agrokorovim kompanijama ima dionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naravno da sve pratimo u smislu svih mogućih efekata, bilo posrednih bilo izravnih”, ocjenjuje ministar financija Zdravko Marić.

Stručnjaci: 'Rok za nagodbu trebat će produljiiti'

U međuvremenu, zbog navodnog pogodovanja Sberbanci požalili su se dobavljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog brojnih otvorenih pitanja, stručnjaci ne vjeruju da se sve može završiti do srpnja.

“Eventualno produljenje do kraja godine. Mislim da bi takav scenarij išao u prilog svim sudionicima cijelog procesa”, kaže nam Hrvoje Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bilo, ulog je velik, a veliki će biti i gubici. Svatko ih želi svesti na minimum.


Sastanak dobavljača i izvanrednog povjerenika Agrokora u Zagrebu pratio je RTL-ov reporter Boris Mišević:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo