gost direkta / Ćiro za Direkt o ispadanju s Eura: 'Da su bili Perišić i Lovren, nema šanse da ne prođemo Španjolce'

Hrvatsko ispadanje s Eura komentirao je Ćiro Blažević

28.6.2021.
22:25
VOYO logo

Nakon drame u Kopenhagenu, Hrvatska nogometna reprezentacija je poslije produžetaka ipak ispala s Eura. Gost Direkta je trenerska legenda hrvatske reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević.

Zvali smo vas u Direkt jer kad bi nam vi bili gost povodom neke ovako važne utakmice sve je uvijek dobro završavalo. Što vam se sad dogodilo, gdje je nestala vaša sreća kad nam je najviše trebala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niste me zvali. Čini mi se da znam pravi razlog naše eliminacije.

Šalim se naravno za vašu sreću. Što je po vama razlog?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su bili Perišić i Lovren, nema šanse da ne prođemo ove. Dalić je izvadio maksimum, On ima 4-5 mladih igrača za koje se još ne zna hoće li biti reprezentativci. Morao je akrobacije izvesti da spasi što se može spasiti. Sve u svemu, mislim da je najbolja bila publika, jer ona nije spremna da kritizira, dapače zahvalna je svojim ljubimcima  za napore koje su učinili. U jednom trenutku bili smo svi u euforiji jer smo mislili ''Evo nas!'', ali Španjolska je jedna nogometna velesila. 

Ali ovo je druga najmlađa španjolska, da li to onda znači i neiskusna reprezentacija? Dok su naši se pokazali nezreli, mijenjanje kopački...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su anomalije koje se ne bi smjele dogoditi. To što su mladi ne znači da su i neiskusni. Oni imaju puno širu lepezu od nas. Iako ja pretendiram uvijek da su naši igrači najbolji. Smjena generacije je postojala, ja čestitam Daliću da je
ipak našao načina da se mi ipak stavimo u evidenciju i da smo pokazali da nismo mačji kašalj.

Image
Zagreb, Zadar, Osijek /

Hrvati diljem zemlje, ali i u Kopenhagenu navijali za Vatrene

Image
Zagreb, Zadar, Osijek /

Hrvati diljem zemlje, ali i u Kopenhagenu navijali za Vatrene

Kritika je da je Dalić trebao ranije uvesti Oršića, možda i Pašalića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ne vidim nikakvu Dalićevu grešku. Ja ih ne bi mijenjao. Jer Kovačić je pokazao svježinu i vrlo je bitan. Dalić je imao svoju zamisao i uspio je dao novi zanos. Onda su upadali neki igrači koji će po meni teško ikad biti standardni reprezentativci. Tražimo razlog tamo gdje on je. Mi smo ipak manji u kvantiteti igrača. Da su bili Lovren i Perišić mi se možemo lagano nositi sa Španjolcima. Sretan sam da nema kritika na Dalića.

Biste li vi kao izbornik dozvolili da se Perišić ne cijepi, a ključni je igrač?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je meni nepojmljivo. Koliko god je nespretno da ja to kažem, meni se to nikad ne bi moglo dogoditi. Ti nisi sine svoj, ti si gazda hrvatskog naroda i imaš privilegiju da ga predstavljaš. I da se sad razboliš jer ti je neki primitivac stavio bubu u glavu da se ne trebaš cijepiti. Ja bi mu naredio. 

Da, moglo ih se više zaraziti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je neodgovorno. Iskorist ću i ovaj primjer da kažem da se trebamo cijepiti. 

Dakle promijenili ste mišljenje? Bili ste skeptični oko cijepljenja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam. 

Da, vi ste odmah rekli da se treba cijepiti. Ovo je vjerovatno zadnji nastup Luke Modrića na nekom prvenstvu. Ponovo fantastičan do kraja. Kako će izgledati reprezentacije bez njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čujte, reprezentacija je imala i Šukera i Bobana. Ovo podneblje, uz Hrvatsku mislim i na Srbiju, Sloveniju, Makedoniju.  Ja to sebi interpretiram da su djedovi naših djedova  stalno bili pod okupacijom i morali su izmišljati neke fore kako bi egzistirali, pa se genetski prenijelo. Ja odmah znam, i da je u nekom švicarskom selu, tad su nas zvali Yu-Yu. 

Pred reprezentacijom je svjetla budućnost? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu nema nikakve dvojbe. Ima nadarenih mladih igrača koji će stasati. 

I treba ih netko dobro voditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najvažnije. Ja Daliću vjerujem, on je jedan pedagog. Sve što izbornik treba znati, on to zna. On je pedagog, ja bi radije da je tiranin. 

Treba možda više autoritarizma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je gospodin trener. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo