'Ima ih dovoljno' / Čitatelj se požalio na cijene 'zaokružene' na 99 lipa. Tvrdi da nema kovanica od lipe. Donosimo odgovor HNB-a!

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, Marko Lukunic/PIXSELL

Iz HNB-a su nam odgovorili da je trenutno u optjecaju 127,2 milijuna komada kovanica od jedne lipe

31.7.2019.
14:41
Damir Spehar/PIXSELL, Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Dubrovačkom dnevniku javio se čitatelj koji je upozorio na problem vraćanja ostatka novca u trgovinama, odnosno na problem vraćanja jedne lipe jer su cijene većinom zaokružene na 99 lipa. Tvrdi kako su mu u trgovačkim lancima kazali da tih kovanica nema u optjecaju. 

"Kontaktirao sam sve trgovačke lance i pitao zašto ne vraćaju lipu ili dvije. Naravno, odgovorili su mi da tih kovanica nema u optjecaju! E, tu smo. Dakle, ako ih nema u optjecaju, zašto se formiraju cijene na lipu? Zašto ne formiraju cijene na pet lipa?", zapitao se čitatelj Dubrovačkog lista

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

"Kovanica od lipu ima dovoljno"

Suprotno njegovu navodu, u HNB-u su na pitanje portala Vijesti.hr kazali da kovanica od jedne lipe ima dovoljno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kovanice od 1 lipe su, kao i svi drugi važeći apoeni kovanica i novčanica kune i lipe, službeno sredstvo plaćanja u našoj zemlji, dakle i dalje su u optjecaju. Koristimo priliku napomenuti da Hrvatska narodna banka kontinuirano prati potrebe za novčanicama i kovanim novcem u optjecaju u  svrhu osiguranja dovoljne količine za podmirivanje potreba optjecaja. 

Tako na godišnjoj razini HNB prosječno za podmirivanje potreba optjecaja izda oko 100 milijuna komada kovanog novca. U optjecaju je trenutno 2,49 milijardi komada kovanog novca, od čega na 1 lipu otpada 127,2 milijuna komada ili 5,1 posto ukupne količine kovanog novca u optjecaju", napisali su nam u odgovoru iz HNB-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procjenjujemo da ovime kovanica od 1 lipe ima dovoljno u optjecaju i za potrebe trgovačke mreže, a na trgovcima je da za potrebe poslovanja osiguraju dovoljne količine svih apoena novčanica i kovanica pa tako i onih najmanjih", zaključili su u odgovoru za portal Vijesti.hr iz HNB-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo