REZULTATI ANKETE / Čitatelji Vijesti.hr nemaju dilema treba li političke stranke financirati iz proračuna

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ideja da treba ukinuti financiranje političkih stranaka iz proračuna u Hrvatskoj se pojavljuje s vremena na vrijeme

15.4.2019.
12:20
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Posljednji koji se na tome sjetio skupljati političke bodove jest Živi zid čiji će članovi i članice kampanju za izbore za Europski parlament iskoristiti kako bi prikupljali potpise upravo za referendum kojim bi se ukinulo financiranje političkih stranaka.

"Stotine milijuna kuna političke stranke desetljećima dobivaju iz državnog proračuna, a istodobno nema novca za skupe lijekove, bolesnu djecu, radnike Uljanika, stambeno zbrinjavanje'', poručili su iz Živog zida - političke stranke za koji je Državna revizija utvrdila da nije adekvatno, transparentno i namjenski trošila novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Sve je više vidljiv poguban utjecaj izostanka građanskog odgoja i obrazovanja

S obzirom na izostanak građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj i političku neodgovornost stranaka i političara, a u kombinaciji s uobičajenom populističkom retorikom Živog zida, teško da usred kaosa koji vlada u Hrvatskoj neće polučiti uspjeh - bilo, pogotovo usred predizborne kampanje.

Stoga ne trebaju ni čuditi rezultati ankete u kojoj smo vas, naše čitatelje i čitateljice Vijesti.hr, pitali treba li ukinuti financiranje političkih stranaka iz proračuna. Premoćnom većinom presudili ste da treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Naime, čak 93 posto vas odnosno 2.025 čitatelja i čitateljica smatra da ima potrebnijih stvari koje država treba financirati, a političke stranke neka se financiraju donacijama građanki i građana.

Samo sedam posto vas odnosno 142 čitatelja i čitateljica smatra da stranke i dalje treba financirati iz proračuna, ali je potrebna drugačija raspodjela i veći nadzor.

"Treba ukinuti stranke (neka žive od članarina), ukinuti Općine (neka otvore OPG-ove, sade lubenice, krastavce i sl.da ne uvozimo) pa da ih vidimo koliko su sposobni kad se skinu sa državne sise", stoji u jednom komentaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da treba ukinuti financiranje stranaka pa nije narod dobrotvorna organizacija koja će hraniti stranke. Ne znam ni koja se je to budala sjetila da se stranke financiraju proračunskim novcem", stoji u još jednom komentaru.

"Ukinuti im novac pa da vidimo tko će ostati, kome je do naroda, države il' osobnog profita. Svi su oni školovani pa nek volontiraju uz rad i vode stranke. Da vidimo tko je najveći domoljub a tko profiter."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavezno ukinuti. I smanjiti svima na vlasti plaću na 2000 kuna, pa ćemo vidjeti koji su ti koji će se boriti za fotelje."

Dođe li do referenduma, za koji Živi zid najprije mora skupiti potpise, a potom je upitno može li ovo uopće biti materija koju se rješava na referendumu, kako je za Vijesti.hr upozorila ustavna stručnjakinja Sanja Barić, smatramo da će biti važno kojim će smjerom teći javna rasprava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Korupcija

Zatvaranje državne pipe strankama, zatvara vrata sudjelovanju građana 

Naime, kao što upozoravaju stručnjaci, a i bogata praksa različitih zemalja, zatvaranje 'državne pipe' strankama, zatvara i vrata sudjelovanju građanki i građana u političkom životu zemlje i sudjelovanju u donošenju odluka koje se tiču njihova novca i života.

Osim ako nisu bogati pa mogu sukladno partikularnim interesima puniti crne stranačke fondove. 

Naime, oslanjanje stranaka na isključivo privatne financije predstavljalo bi opasnost od pretežitog utjecaja korporacija ili bogatih pojedinaca, a ono na čemu bismo svi trebali inzistirati jesu transparentnost političkih stranaka i razumno, odnosno odgovorno upravljanje javnim sredstvima. I naravno, konačno sređivanje referendumskog zakonodavstva. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo