HASANBEGOVIĆEVI RAZLOZI / 'Članove Povjerenstva nisam smijenio zbog nezadovoljstva sastavom, već zato što ono više nema svoju ulogu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nedostatak kvoruma, odnosno nedolazak zastupnika saborske većine, spriječio je saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da u 'službenoj formi' od ministra kulture čuje razloge zbog kojih je smjenio Povjerenstvo za neprofitne medije

1.2.2016.
16:03
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nedostatak kvoruma, odnosno nedolazak zastupnika saborske većine, spriječio je u ponedjeljak saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da u 'službenoj formi' od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića čuje razloge zbog kojih je smjenio Povjerenstvo za neprofitne medije i nakon toga donese određeni zaključak. Evo što je o cijelom slučaju rekao sam ministar.

Image
kolege se nisu pojavile /

Sjednica o neprofitnim medijima bez kvoruma, Hasanbegović ostaje pri svom

Image
kolege se nisu pojavile /

Sjednica o neprofitnim medijima bez kvoruma, Hasanbegović ostaje pri svom

Je li Vaša odluka zakonita, legitimna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što nije održana sjednica saborskog odbora, ja sam predložio da se održi i neformalna rasprava za sve zainteresirane koji su došli, ali iz stanovitih razloga to je odbijeno. Naravno da je odluka zakonita jer nije mi namjera donositi nezakonite odluke".

Jeste li razočarani time što zbog članova Vaše koalicije nije održan ovaj odbor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne znam, nisam ni s kim bio u dodiru, dakle ja sam ministar u hrvatskoj Vladi, a kao što znate postoji trodioba vlasti. Ja radim svoj posao i Sabor radi svoj posao i kao što sam rekao bez obzira na povod mog pozivanja, bez obzira na stanovite presedane jer je ovo, čini mi se, prvi slučaj u parlamentarnoj povijesti da se raspravlja o odluci jednoga ministra iz područja koji uopće nije u djelokrugu Hrvatskog sabora, ali ja ću se svaki put odazvati na bilo koju sjednicu bilo kojeg odbora, na neformalni i formalni poziv i odgovarati na pitanja zainteresiranih saborskih zastupnika".

Zašto ste ukinuli Povjerenstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča o Povjerenstvu ima svoju genezu iz 2013. godine. Ono je utemeljeno u sklopu takozvane medijske politike, moje predčasnice ministrice Violić. U radu toga Povjerenstva i oko tog Povjerenstva, kao što i vi svi znate postojale su brojne kontroverze vezane uz nejasna mjerila za dodjeljivanja novčanih potpora, navode o sukobu interesa vezano uz same članove tog Povjerenstva. No, to nije ključno. Povjerenstvo je donijelo određene odluke vezano uz dodjelu novčanih sredstava za 2015. godinu, a sada ulazimo u novu proračunsku godinu i vrlo brzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike vezano i za ovo područje iz koje će dodatno biti jasno da za ovim Povjerenstvom više neće biti potrebe. Dakle, ovdje se ne radi o nezadovoljstvu sastavom i članovima već isključivo o činjenici da to Povjerenstvo više nema svoju ulogu i neće biti potrebe za tim stručnim Povjerenstvom".

Znači li to da neće biti ni novca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome će biti i riječi vrlo brzo. Dakle, sve ove insinuacije da su razriješeni članovi Povjerenstva zato da bi se imenovali neki drugi i to njihovi ideološki antipodi su potpuno bespredmetne i neutemeljene".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo