umjesto stiera / Ćorić: 'Tepeš automatski ulazi u Europski parlament, to je završena priča'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dok se jučer moglo čuti iz HDZ-a kako ne namjeravaju razgovarati s Tepešem, u HDSSB-u smatraju kako nema dileme - Tepeš odlazi u Bruxelles

13.10.2016.
11:34
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ostavkom Andreja Plenkovića i Davora Ive Stiera otvoren je prostor da novi europarlamentarci postanu Ivica Tolić (HDZ), ali i predsjednik HSPAS-a Ivan Tepeš. Kako će Tepeš inzistirati na svom mandatu iako njegova stranka više nije u koaliciji s HDZ-om, potvrdio je za Novi list glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić.

Image
odluka /

Tepeš podnio ostavku na mjesto predsjednika HSP-a AS: 'Nadam se da će se pravaška scena okrupniti'

Image
odluka /

Tepeš podnio ostavku na mjesto predsjednika HSP-a AS: 'Nadam se da će se pravaška scena okrupniti'

"U našem sporazumu s HDZ-om samo je definiran broj mjesta na listi. Tepeš automatski ulazi u Europski parlament, to je završena priča", rekao je Ćorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će HSPAS u subotu imati konvenciju na kojoj će Tepeš govoriti kao predsjednik stranke.

Nekadašnja predsjednica HSPAS-a Ruža Tomašić, koja se sa tom strankom rastala nakon vrlo gadnog sukoba, rekla je jučer da je njena tadašnja stranka sklopila pisani sporazum s HDZ-om u skladu s kojim Tepeš ulazi u EP samo ako ona ode iz njega, odnosno da zastupnika neke stranke može zamijeniti samo njegov stranački kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Europskom parlamentu to ne moraju uvažiti, ali bi mogli uvažiti ako HDZ-ovci pronađu taj ugovor i pokažu ga u EP-u", istaknula je Tomašić.

Međutim, Ćorić kaže da u sporazumu toga nema, te da je u njemu definiran samo broj mjesta koje pripada pojedinoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament je jasan i ima veću snagu od bilo kakvog međustranačkog sporazuma, a iz njega jasno proizlazi da barem dvojica eurozastupnika HDZ-a podnesu ostavku Tepeš ima pravo na euromandat. On je na izborima za Europski parlament 2014. godine bio osmi na listi s koje u Bruxelles otišlo prvih šest kandidata. 

Zakon jasno kaže da one eurozastupnike koji daju ostavku mijenjaju preostali kandidati i to isključivo po redoslijedu kojim su bili na listi. Materiju zamjene zastupnika regulira članak 13. Zakona koji kaže da člana kojem prestane mandat 'zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste s najviše dobivenih preferiranih glasova'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da je tu zakon sasvim jasan i da umjesto njega ulazi Tolić. Iz HDZ-a se jučer neslužbeno moglo čuti da neće razgovarati s Tepešom, te da je Zakon više nego jasan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo