Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
jasne najave

Ćorića reporter RTL-a pitao koliko je cijepljenih u Ministarstvu, ministar odgovorio: 'Neću ulaziti u intimu ...

Cure detalji plana Ministarstva rada o tome da se nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta uvjetuje cijepljenjem radnika

Ilija Radić/ 6.7.2021. u 18:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na kapaljku, ali cure detalji plana Ministarstva rada o tome da se nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta uvjetuje cijepljenjem radnika. Pred sutrašnji sastanak članova Vlade sa socijalnim partnerima, ni poslodavci ni sindikati nisu zadovoljni onim što se najavljuje. 

Istodobno, Vlada nije spremna provjeriti koliko se djelatnika u ministarstvima cijepilo.

Svaku COVID potvrdu svog zaposlenika koju poslodavac donese, Vlada će platiti poticajem za očuvanje tog radnog mjesta. To je sukus prijedloga koji će ministar rada sutra predstaviti socijalnim partnerima. Mjera je to na koju mogu računati najpogođenije djelatnosti.

"Ugostiteljstvo, hotelijerstvo, prijevoz, event industrija, dakle, svi oni koji su zbog epidemioloških mjera i zdravstvene situacije na neki način ograničeni u svom poslovanju", poručuje ministar Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poslodavci i dalje ne znaju kako bi oni mogli utjecati na osobno pravo izbora svojih radnika.

"Niti jedan poslodavac nema mehanizme niti alate da svoje zaposlenike natjera da se cijepe", jasno će Tomislav Radoš iz HGK.

Upravo se čita

Image
prava drama

Avion prisilno sletio u Zagrebu. Putnik je htio otvoriti vrata tijekom leta i urlao je: 'Vidimo se u raju'

"Udruga Glas poduzetnika je uvijek više za mrkvu nego za šibu. Smatramo da se naše građane ne smije ucjenjivati, da se ne smije diskriminirati, već se treba educirati i informirati", dodaje Branka Prišlić iz Glasa poduzetnika.

"Otkazi se sigurno neće davati"

A bez potpora za očuvanje radnih mjesta, ugroženi poslodavci ta radna mjesta neće moći očuvati, što bi moglo dovesti do otpuštanja koja je Vlada u ovih godinu i pol izbjegla ulaganjima većima od 11 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Otkazi se sigurno neće davati zbog toga što ćemo mi kvalificirati određenu razinu mjera kao podrške poslodavcima", jasan je Aladrović.

"Sasvim sigurno neće otpuštati s obrazloženjem da je otpustio zato što netko nije dao potvrdu, ali će otpuštati zato što nema dovoljno posla za sve, naći će on neke razloge", dodaje sindikalist Krešimir Sever.

Poslodavac koji želi potporu će, dakle, morati tražiti COVID potvrdu od svakog svog zaposlenika jer je to za Vladu odgovorno ponašanje, ali u isto vrijeme šefovi ministarstva pojma nemaju koliko njihovih djelatnika tu potvrdu ima.

"Jeste li od jučer do danas uspjeli doznati koliko je tih odgovornih građana u vašem ministarstvu? Nisam niti pokušavao. Kao što znate pravila GDPR-a onemogućavaju situaciju u kojoj možete ući u svako ime i prezime i zahtjevati taj podatak. Ja ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenika. Ali tražite da privatnici to naprave? Ne, ne tražimo i nemojte imputirati gospodine Radiću. Mi tražimo i očekujemo da se svi dionici u hrvatskom društvu danas, sutra i prekosutra ponašaju odgovorno", kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Samo što oni neodgovorni koji redovito primaju plaću iz proračuna za to neće biti kažnjeni, a oni neodgovorni u realnom sektoru koji taj proračun pune će ostati bez poticaja.

Ilija Radić/ 6.7.2021. u 18:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Državni inspektorat

Povlači se još jedan proizvod, mole se kupci koji su ga kupili da ga vrate u trgovinu, dobit će novac

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba