pogubna je za životinje / COVID nije jedini koji prijeti ljudima i životinjama jer vratila se i ptičja gripa. Dosad je otkrivena na 4 lokacije

Utvrđeno je da zbog nekoliko mutacija, aktualna ptičja gripa nije pogubna za ljude kao prije 16 godina

14.12.2021.
20:57
VOYO logo

Život na otvorenom i slobodi za pernate životinje došao je kraj pojavom ptičje gripe u Hrvatskoj. Proizvođači danas žive u strahu.

"Gledajte normalno da se bojimo. Radimo cijele godine i sad ovisimo o tih zadnjih 10 dana u godini kad u biti sve svoje kaj imao stavljamo na tržište. sve što imamo prodajemo za Božić. Nadam se da budemo izgurali još tih 10 dana bez zaraze", kaže vlasnik OPG-a Damir Šćurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ptičja gripa utvrđena je kod labudova i divljih patki u Lonjskom polju, na Varaždinskom jezeru, obali srednjeg Jadrana i na domaćinstvu u okolici Siska. Da se zaraza ne bi proširila na druge domaće životinje, reagiralo je Ministarstvo.

Image
projavila se u studenom /

Stručnjaci upozorili: Aktualna ptičja gripa nije opasna za ljude, no pogubna je za perad

Image
projavila se u studenom /

Stručnjaci upozorili: Aktualna ptičja gripa nije opasna za ljude, no pogubna je za perad

"Trenutno je na snazi naredba koja propisuje obvezu držanja i zatvaranja sve peradi, odnosno ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama. Isto tako trebalo bi odvojiti guske i patke od ostale vrste peradi", objašnjava Tihana Miškić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Labudovi iz Lonjskog polja bili su zaraženi virusom h5n1, no stručnjaci uvjeravaju nije opasan za ljude kao virus prije 16 godina. Zaraza je krenula s dvije lokacije u Rusiji.

"Dva mjesta su u Rusija udaljena otprilike oko 1500 kilometara /rez/ možemo zaključiti da je bilo još više unosa u Hrvatsku i možemo očekivati nova izbijanja u narednim danima, tjednima pa i mjesecima", rekao je Vladimir Savić, voditelj Nacionalnog referentnog laboratorija za influencu ptica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će se ovo odraziti i na cijene mesa peradi. "Zbog ptičje gripe bi trebala još i pasti cijena jer bude potražnja manja, a li jednostavno ne znamo kaj se bude dešavalo. kak bu stanje na tržištu tak se budemo i mi ponašali", kaže Ščurić.

Ipak, straha za potrošače nema, jer kada se i meso zaražene životinje pripremi na temperaturi od 70 stupnjeva, može se bez problema jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo