PROSVJETNI PROBLEMI / Nove mjere za početak školske godine: Epidemiololški balončići odlaze u povijest, jedino se maski još nećemo riješiti

U novu pandemijsku školsku godinu gotovo po starom normalnom

26.8.2021.
20:18
VOYO logo

Roditelji i učenici možete odahnuti. Sve što vam je škole značila prije epidemije ponovno postaje normalno.

Od odlaska u kabinete na nastavu, primjerice kemije ili fizike, do miješanja s drugim kolegama pod školskim krovom zbog treninga. Epidemiololški balončići u svakom smislu odlaze u povijest. Jedino se maski još nećemo neko vrijeme riješiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
maske ostaju /

Ministri Fuchs i Beroš nakon sjednice Vlade o nadolazećoj školskoj godini: 'Mjere će biti relaksiranije'

Image
maske ostaju /

Ministri Fuchs i Beroš nakon sjednice Vlade o nadolazećoj školskoj godini: 'Mjere će biti relaksiranije'

Početak škole s popuštenim mjerama 

U novu pandemijsku školsku godinu gotovo po starom normalnom. Nema više tzv. balončića, već će biti moguće miješanje učenika različitih razreda.

"Dozvolit će se direktna nastava u kategoriji izbornih predmeta, dopunske i dodatne nastave koja je prethodne godine išla isključivo online", kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Također dopušta se mijenjanje učionica, odnosno nastava u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama. Učenici strukovnih škola će na praksu moći i kod poslodavaca, a u škole i vrtiće na svoju praksu moći će se vratiti i studenti. U sportske dvorane vraćaju se i treninzi.

"Klubovi i timovi koje škole imaju moći će biti sastavljeni od djece iz različitih razreda. Školske dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne sportove onih građana koji su tu imali određene rekreativne aktivnosti", poručio je ministar.

Roditeljski sastanci i informacije ponovno će se održavati licem u lice. "Na roditeljskim sastancima će morati održavati distanca od 2 metra i roditelji će morati nositi maske, prozračivanje prostorija i slično", izjavio je Fuchs.

Maske ipak ostaju. Obvezne su za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole gdje nema razmaka od 1,5 metra, a u srednjim školama gdje nije moguće osigurati razmaka od 2 metra. Morat će ih nositi i nastavnici, osobito ako nisu cijepljeni. Lokalni stožeri u slučaju povoljne epidemiološke situacije mogu ukinuti obvezu nošenja maski.

"U tom slučaju ne treba cijeli razred odlazit u samoizolaciju nego samo nekoliko najbližih učenika s lijeve i desne strane. Na taj način mislimo da bi se broj odlazak učenika i cijelih razreda u samoizolaciju smanjio, sveo na bitno manju razinu", 

Prema podacima Ministarstva obrazovanja: nije cijepljeno 50 posto prosvjetnih djelatnika. Kada je riječ o cijepljenju djece ministar Beroš poručuje: "Preporuča se djeci od 12 godina s kroničnim bolestima i onoj djeci koje dijele kućanstvo s oboljelima. Učenicima završnih razreda srednjih škola i posebnih smjerova, zdravstvene škole, ugostiteljstvo, turizam, uslužne djelatnosti koji za vrijeme obavljanja prakse dolaze u kontakt s više osoba. I onima smještenim u učeničkim domovima".

Prije dolaska u školu, i nastavnici i učenici temperaturu moraju izmjeriti kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo