Suočavanje s prošlosti / Crkvena istraga utvrdila između 2900 i 3200 pedofila u svojim redovima u Francuskoj od 1950.: 'To je najniža procjena'

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Riječ je o između 2,5 i 2,8 posto pedofilskih nasilnika od cjelokupnog broja klerika

4.10.2021.
17:24
Davorin Višnjić/Pixsell
VOYO logo

Katolička crkva u Francuskoj naručila je neovisnu istragu o broju pedofila u svojim redovima od 1950. godine do danas, da bi, dva dana uoči sutrašnje objave rezultata voditelj istražne komisije objavio glavne brojke.

"Prema istrazi skandala sa zlostavljanjem u Crkvi, u tom je razdoblju bilo između 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika Crkve, kazao je voditelj istražne komisije Jean-Marc Sauvé", prenio je AFP njegovu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sauvé je, inače, čovjek koji je u Francuskoj tijekom karijere državnog službenika obavljao i takve funkcije kao što je potpredsjednik Državnog vijeća (12 godina), tijela koje u ovoj zemlji predstavlja jednim dijelom najvišu razinu upravnog prava u zemlji, a drugim savjetodavno tijelo vlade u pravnim pitanjima.

Sauvé je rekao, prenosi AFP, i ovo: "Radi se o najnižoj procjeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Monde je u svom članku povodom istog istupa Sauvéa spominjao i špekulaciju od 10.000 žrtava.

Image
osudio rodnu teoriju /

Crkva konačno priznaje: Papa traži oprost od žrtava pedofilije

Image
osudio rodnu teoriju /

Crkva konačno priznaje: Papa traži oprost od žrtava pedofilije

Istražiteljska komisija u radu je koristila arhivske materijale Crkve, pravosuđa, policije i tiska, odnosno medija općenito, kao i izjave pojedinih svjedoka. Broj od "između 2900 i 3200 slučajeva" seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika stavlja se usto u kontekst broja svećenika i Crkvenih visokodostojnika u razdoblju od 1950. do 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih je tijekom 70 godina bilo ukupno 115.000, što znači da je "najniža procjena" komisije za istragu, koju je naručila Crkva, između 2,5 i 2,8 posto pedofilskih nasilnika od cjelokupnog broja klerika.

Izvještaj se sastoji od oko 2500 stranica, istraga je trajala dvije i pol godine i, kako se dalje navodi, uspoređuje se broj ovakvih slučajeva u Crkvi u odnosu na učestalost seksualnog nasilja nad djecom i maloljetnicima u istom razdoblju u institucijama poput škola ili sportskih udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom se nastoje utvrditi "institucionalni i kulturološki mehanizmi" koji su omogućili ovakvo seksualno nasilje. Crkva u Francuskoj na osnivanje ove komisije odlučila se nakon učestalih otkrića slučajeva nasilja kako iz redova klera u ovoj zemlji, tako i globalno.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo