Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ODLUKA JE NA RODITELJIMA

Cure informacije o tome kako će raditi vrtići i škole: 'Nemoguće je propisati distancu...'

Mnogi roditelji odbrojavaju još 12 dana do odluke o slanju djece u škole, ali i vrtiće

Andrijana Čičak Božić/ 29.4.2020. u 21:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnogi roditelji odbrojavaju još 12 dana do odluke o slanju djece u škole, ali i vrtiće. Odgovor kako i tko, nema još ni ministrica obrazovanja koja s nacrtom mjera epidemiologa još treba upoznati i ravnatelje. Ono što se zna da u klupe neće morati učenici s respiratornim problemima i autoimunim bolestima. Čak i ako od njih boluje netko u obitelji.

Treba li, mogu li, i hoće li djeca ići u školu ili vrtić sutra bi roditeljima napokon moglo biti jasnije. Stižu jasne upute tko svakako ne bi trebao doći. 

"Učenici koji imaju respiratorne probleme, koji su to jutro imali temperaturu, učenici kojima neki u obitelji imaju takvih problema, učenici koji imaju autoimune bolesti", objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Ministrica bi svoje dijete poslala u školu

Detalji i jesu li upute izvedive, razgovarat će se s ravnateljima škola, ali i osnivačima, no ministrica u to ne sumnja, kao i u to bi li svoje dijete slala u školu. "Ukoliko moje dijete ne bi imalo problema koji su navedeni, a škola postupila po svim pravilima, a ja morala raditi - išli bi u školu", kazala je Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sljedeći tjedan ostaje za pripremu, nabavku zaštitne opreme. U Zagrebu, gdje se prema anketi očekuje 25 posto učenika, su spremni. 

"Da roditelji svu djecu puste, sto posto smo spremni. Samo čekamo naputak. Bilo bi dobro da se preko djece i roditelja ne radi ping-pong bilo gdje i bilo s kim", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Upravo se čita

Image
lažne covid potvrde

Više od 200 ljudi pod najvećom istragom Uskoka u našoj povijesti: Među osumnjičenima i Tony Cetinski?

Nema više plastelina, plišanaca...

Oprema je potrebna i brojnim vrtićima. Tete i dalje ne znaju, koliko će djece biti po grupama. Roditelji neće moći ulaziti u garderobe, nema višem plastelina, plišanaca. "Za djecu je nemoguće propisati distancu. Pustit će ih se uz mjere higijene, čestog pranja ruku, poticanja nedodirivanja sluznice, nosa", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Odluka ostaje na roditeljima

Na kraju odluka ostaje na roditeljima, no u psihološkoj krizi, smatra psihologinja Vuić, najvažnije je sad prekinuti tu neizvjesnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kad nemaju informacije, nema ni predvidljivosti, a roditelji su preplašeni i ljuti i ne znaju kakvu će donijeti odluku. Kako će biti djeca ovisi kakvi su roditelji", kaže psihologinja Anamarija Vuić iz Zagrebačkog psihološkog društva.

A jednako nestrpljivo upute očekuju i učitelji, koje zanima i način kako će u isto vrijeme odvijati i nastava uživo i ona online. 

Andrijana Čičak Božić/ 29.4.2020. u 21:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
obilna kiša poplavila grad

VIDEO Potop u Rijeci: Promet je u kolapsu, oštećene su zgrade, u gradu je ogromna poplava

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba