ODLUKA JE NA RODITELJIMA / Cure informacije o tome kako će raditi vrtići i škole: 'Nemoguće je propisati distancu...'

Mnogi roditelji odbrojavaju još 12 dana do odluke o slanju djece u škole, ali i vrtiće

29.4.2020.
21:25
VOYO logo

Mnogi roditelji odbrojavaju još 12 dana do odluke o slanju djece u škole, ali i vrtiće. Odgovor kako i tko, nema još ni ministrica obrazovanja koja s nacrtom mjera epidemiologa još treba upoznati i ravnatelje. Ono što se zna da u klupe neće morati učenici s respiratornim problemima i autoimunim bolestima. Čak i ako od njih boluje netko u obitelji.

Treba li, mogu li, i hoće li djeca ići u školu ili vrtić sutra bi roditeljima napokon moglo biti jasnije. Stižu jasne upute tko svakako ne bi trebao doći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenici koji imaju respiratorne probleme, koji su to jutro imali temperaturu, učenici kojima neki u obitelji imaju takvih problema, učenici koji imaju autoimune bolesti", objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Ministrica bi svoje dijete poslala u školu

Detalji i jesu li upute izvedive, razgovarat će se s ravnateljima škola, ali i osnivačima, no ministrica u to ne sumnja, kao i u to bi li svoje dijete slala u školu. "Ukoliko moje dijete ne bi imalo problema koji su navedeni, a škola postupila po svim pravilima, a ja morala raditi - išli bi u školu", kazala je Divjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći tjedan ostaje za pripremu, nabavku zaštitne opreme. U Zagrebu, gdje se prema anketi očekuje 25 posto učenika, su spremni. 

"Da roditelji svu djecu puste, sto posto smo spremni. Samo čekamo naputak. Bilo bi dobro da se preko djece i roditelja ne radi ping-pong bilo gdje i bilo s kim", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema više plastelina, plišanaca...

Oprema je potrebna i brojnim vrtićima. Tete i dalje ne znaju, koliko će djece biti po grupama. Roditelji neće moći ulaziti u garderobe, nema višem plastelina, plišanaca. "Za djecu je nemoguće propisati distancu. Pustit će ih se uz mjere higijene, čestog pranja ruku, poticanja nedodirivanja sluznice, nosa", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Odluka ostaje na roditeljima

Na kraju odluka ostaje na roditeljima, no u psihološkoj krizi, smatra psihologinja Vuić, najvažnije je sad prekinuti tu neizvjesnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad nemaju informacije, nema ni predvidljivosti, a roditelji su preplašeni i ljuti i ne znaju kakvu će donijeti odluku. Kako će biti djeca ovisi kakvi su roditelji", kaže psihologinja Anamarija Vuić iz Zagrebačkog psihološkog društva.

A jednako nestrpljivo upute očekuju i učitelji, koje zanima i način kako će u isto vrijeme odvijati i nastava uživo i ona online. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo