iskusili smo čari postava / Čuvena antička statua Apoksiomen iščekuje goste u Malom Lošinju u sobi osiguranoj na desetke milijuna eura

Apoksiomen je konačno došao kući. Dvije godine trebalo je da ga izvuku iz mora, baš na jučerašnji dan

28.4.2016.
19:06
VOYO logo

Apoksiomen je konačno došao kući. Visok je 192 centimetra, a teži 300 kilograma. Dvije godine trebalo je da ga izvuku iz mora, baš na jučerašnji dan. 

"S dubine 45 metra, riječ je o slučajnom arheološkom nalazu koji je pronašao jedan belgijski turist Rene W koji je danas nažalost pokojni, nakon toga je obaviješteno Ministarstvo kulture koje je odmah shvatilo o kakvom je nalazu riječ. 1999. godine je on ugledao svjetlo dana", rekla je arheologinja Zrinka Ettinger Starčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restauracija je trajala sedam godina, nakon čega počinju njegova svjetska putovanja. Izlagan je u Firenzi, Parizu, Londonu i Americi. Nakon 17 godina konačno je pronašao svoj dom u Malom Lošinju.

"Postojeća palača Kvarner je po uvjetu konzervatora morala ostati sačuvana, ali se moglo izvaditi iz nje sve, sav unutrašnji dio i onda smo shvatili zapravo da je to idealno da napravimo kuću u kući, te unutra te kuće napravimo devet tematskih soba", kazao je arhitekt Idis Turato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitektonsko čudo ubačeno je kroz otvoreni krov, a svaka soba u kavezu koji lebdi iznad predvorja ima svoju boju, miris i ugođaj. U crnoj ili znanstvenoj sobi dostupni su svi podaci o kipu iz enciklopedija. U sobi obloženoj tepihom koji daje osjećaj ronjenja ili šetnje kroz žito gleda se film o Apoksiomenu. Tu je hodnik od maslinovog drva, ali I žuta, medijska soba sa svim objavljenim novinskim člancima o kipu.

"Ja bih to voljela u budućnosti vidjeti, dakle da ovaj muzej s Apoksiomenom bude poticaj stručnjacima u Hrvatskoj, da se sustavno počne istraživati i baviti podvodnom arheologijom", rekla je Ingrid Stanković, privremena ravnateljica Muzeja Apoksiomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer Jadran možda čuva još gomilu vrijednih nalaza s kojima se može napuniti ovaj ili neki novi muzej. Koji će pričati neku svoju priču, baš kao i Apoksiomen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo