TRAŽENA ROBA / Cvjeta uzgoj lješnjaka: Zarada je dobra, a proizvođači imaju asa u rukavu

Mnogi se poljoprivrednici odlučuju na promjenu - s povrća na ovu kulturu

29.9.2018.
9:20
VOYO logo

Pogled iz zraka na prekrasne slavonske nasade lješnjaka koji zaustavlja dah.Vlasnik je Tomislav (27) koji je kaže prepoznao priliku za dobrim poslom.

"Odlučio sam se za lješnjak iz razloga što ima ogroman potencijal ima kada govorimo o skladištenju. Ti možeš birati kupca kad ti želiš. Nisi prinuđen prodati odmah istog trenutka kad je skinut sa stabla nego imaš prostora odlučiti kome ćeš ga prodati i po kojoj cijeni", kaže Tomislav Haršanji, vlasnik OPG-a HAHA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer proizvodnja lješnjaka skočila je deset puta u pet godina. Primamljiva je mogućnost povlačenja novaca iz fondova za eko uzgoj. Činjenica je da je lješnjak tražena roba.

"Lješnjak je proizvod koji je interesantan u svim domaćinstvima, sve domaćice ga žele podjednako kao i orah, za kolače pravljenje torti i slično. Druga stvar je što postoje organizirani otkupi gdje se može otići na pregovore o cijeni, postići cijenu ovisno o količini i prodate robu na veliko."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdrav i ukusan

A lješnjak je zdrav, a dobar je i za održavanje linije, tvrde nutricionisti

"Da bi regulirali težinu, da bi smanjili rizik od kroničnih bolesti, kada govorimo o pretilosti ili dijabetesu, kada govorimo o kardiovaskularnim bolestima i nekakvom pravilnom načinu života. Dosta dobra stvar je zasićujuća moć. Nakon što pojedemo dozu lješnjaka, bit ćemo i sretni i zasićeni", kaže nutricionistica Ivana Sović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa Tomislav smatra da je upravo u lješnjaku budućnost.

"Može se živjeti od lješnjaka, osobito ako planiraš ostati u Slavoniji i privređivati. Pozivam mlade da pokrenu Slavoniju, zemlju, prirodu, voćarstvo. Puno je ljepše živjeti na svome i biti sam svoj gazda i ovisiti o svom vlastitom radu nego biti pod stresom u korporacijama.", poručuje Tomslav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo