ŠTO TO NABAVLJAJU SUSJEDI? / Cvrtila: 'Vučić je vjerojatno mislio da će Srbija dobiti protuzračni sustav S400 jer sigurno nemaju novca za zrakoplove'

Cvrtila je kazao da se u odnosima Hrvatske i Amerike nije ništa poremetilo te da i dalje ostajemo saveznici

28.11.2021.
21:05
VOYO logo

Hrvatska je ovaj tjedan potpisala ugovor o nabavi borbenih aviona Rafale koji je vrijedan više od milijardu eura. Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku, u RTL-u Danas komentirao je što za Hrvatsku znači kupnja jednih od najboljih borbenih aviona.

"To znači jako puno. Možemo gledati iz nekoliko kuteva. Nastavljamo s modernizacijom Oružanih snaga. Čuli smo da se nije ulagalo u zrakoplovstvo, da smo produžavali resurse MIG-ova i bilo je jasno da će oni prestati letjeti i da RH neće imati kontrolu zračnog prostora. Sada ćemo je imati s vrlo dobrim zrakoplovima. RH je na granici EU i NATO-a, na granici prema regiji koja je nestabilna i bitno je da bude osposobljena preuzeti određene odgovornosti ako bude trebalo. Hrvatska s tim kapacitetima i susjednim državama može ponuditi kontrolu zračnog prostora. BiH neće razvijati zračne snage, ni Crna Gora ni Slovenija. To je korist koja nije samo za RH nego može biti regionalna", kazao je Cvrtila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila smatra i da Hrvatska trenutno nema dovoljno stručnog kadra da prati modernizaciju.

"Odlaganje modernizacije ratnog zrakoplovstva pridonijelo je tome da dio stručnjaka ode iz Oružanih snaga. Sada postoje vremensko razdoblje od 2-3 godine kada to treba stvoriti. Treba stvoriti tehničare koji će raditi na održavanu aviona, ali i pripremiti pilote, ne samo one koji će biti neposredno biti spremni letjeti, nego one pilote koji će u budućnosti raditi. Mislim da će takvo jedno sredstvo koje je 4., 5. generacija zrakoplova, privući mlađe stručnjake u Oružane snage", kazao je Cvrtila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila je komentirao i što je potrebno za ravnomjeran razvoj Oružanih snaga. 

"Mi smo u zadnjih 20-ak godina modernizirali kopnenu vojsku s Patriama. Tu se čini da u doktrini upotrebe naše kopnene vojske bi bilo dobro nabaviti oklopna vozila, Bradleyje. To nije prvi put da se priča o njima, priča se unazad nekoliko godina ali se ništa nije poduzelo. Vjerujem da hoće jer je to sredstvo koje je potrebno kopnenoj vojsci. Sada smo u procesu modernizacije zrakoplovstva i ostaje mornarica. U nju bi trebalo puno uložiti jer imamo odgovornost u okviru NATO-a i EU, a to je čuvanje Jadranskog mora", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i što u mornarici fali.

"Obalni ophodni brodovi koji bi trebali kontrolirati naše more i sve što u Jadranu postoji. Mislim da bi trebala jedno veće plovilo od nekih stotinjak metara, zapovjedni brod koji bi mogao participirati u mirovnim operacijama na Mediteranu. Te sposobnosti za sada nažalost nemamo", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila se osvrnuo i na odnos Hrvatske s SAD-om te komentirao kako će na to utjecati kupnja francuskih borbenih aviona. 

"Nije se ništa poremetilo. Ostajemo saveznici. SAD polaže partnerstvo s nama u regiji zbog regionalnih pitanja. Na kraju krajeva, sve američke države su oduzele veliki posao u Australiji Francuzima, pa sad neće prosvjedovati ako su Francuzi napravili 80 puta manji posao u nekoj drugoj državi ili nešto napraviti da bi se pogoršali odnosi", kazao je Cvrtila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i može li trenutni odnos predsjednika i premijera dovesti do ozbiljnije krize. 

"Ona traje duže vrijeme. Posebno je naglašena u odnosu između predsjednika republike kao vrhovnog zapovjednika i ministra obrane i čini se d au tim prepucavanjima mogu neke stvari zastati, a to su one važne za razvoj Oružanih snaga. Oružane snage su stavljene između dva političara što nije dugoročno dobro. Zato je u Zakonu napravljeno Vijeće za obranu kao mjesto gdje se sreću predsjednik i premijer s drugim ministrima kako bi se moglo planirati i upravljati Oružanim snagama. Sukob između predsjednika i ministra obrane otkad smo promijenili zakon uvijek su postojale tenzije, a to znači da u vojnim odnosima nismo došli do razine koja bi zahtijevala jedan stabilan odnos bez političkih prepucavanja i gledanje interesa razvoja i modernizacije Oružanih snaga", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila se na kraju osvrnuo i na izjavu Vučića koji je, kako se čini, krenuo u utrku za naoružanje u regiji. 

"On promovira da je Srbija najjača i smeta mu što je Hrvatska nabavila jer ne može tako nešto nabaviti i sigurno nema tih novaca. On to gleda u kontekstu vojnog natjecanja, a mi ne jer s 12 zrakoplova se ne može nikakav rat voditi. Najavio je da će Srbija dobiti nešto. Najavljeno je već da bi se eventualno mogao najaviti protuzračni sustav S400, ali se zbog toga ne treba zabrinjavati. Mislim da je mislio na to jer sigurno nemaju novca za zrakoplove", zaključio je Cvrtila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo